Физичка штета коју трпе деца због коришћења „тачскрин” уређаја

Модерна технологија није променила само начин на који данашња деца троше своје време, она је негативно утицала чак и на њихову мишићну структуру у рукама.

steta-od-tacskrin-uredjaja-680x450
Физичка штета коју трпе деца због коришћења „тачскрин” уређаја

Кад причамо о негативним последицама модерне технологије на клинце, постоји нешто што је јако важно, поготово за децу предшколске доби.

На страну можемо ставити и психолошки утицај који модерна технологија оставља на децу, на прекомерне сате у којима се као зависници не скидају с екрана, па чак и штету везану уз вршњачко насиље касније у школи. Све почиње од малих ногу, у овом случају руку, а стручњаци су због „тач” екрана забринутији него икад.

Наиме, модерна технологија није променила само начин на који данашња деца троше своје време, она је негативно утицала чак и на њихову мишићну структуру у рукама.

Сетите се само колико је за вртићку децу важно да цртају и боје! Тим радњама деца развијају мишиће руку, развијају своју моторику, а све им је то важно да би једног дана у школи могли правилно да пишу па из писања даље развијају руке за сложеније и флексибилније радње.

Модерна деца, она која су поприлично изложена коришћењу модерних апарата с екранима на додир, већ сада показују закржљалост моторике руку.

“Деца се данас боре да правилно држе оловку у руци, јер употреба разних „тач” екрана успорава развој мишића у њиховим прстима”, сложни су стручњаци због чега настављају да упозоравају родитеље да деца не би требало да буду изложена „тачскрин” уређајима у тако важној етапи њиховог развоја.

Та ће се деца поласком у школу још дуго борити с правилним држањем оловке у руци, због чега ће им требати јако дуго, много дуже него деци из претходних генерација, да савладају основе писања и цртања.

Проблеми се погоршавају, па су родитељи замољени да надзиру време које њихова деца троше на таквим уређајима те овај пут још озбиљније упозоравају да се то време мора ограничити. Због њихове психе и моторике руку.

Неколико сати дневно је свакако превише за предшколско дете које би у тој фази развоја толико сати требало користити за цртање и вежбање својих руку.

Зато се свакако потрудите да им скратите време за екранима, а штетан утицај компензујете тако што ће више времена потрошити на цртање.
Наравно, оловком и бојицама по папиру.

 

 

 

Извор: Детињарије