Коштуница: Власт коначно чује народ

kostunicaЛидер ДСС Војислав Коштуница: Не може нам неко пред ким смо морали да капитулирамо бити пријатељ и савезник у ЕУ. У мирнијој атмосфери треба разговарати када је најбоље да се распишу избори

ВЛАСТ је послушала глас народа, а када власт брани државне и националне интересе одбијајући стране ултиматуме, она доноси суштински важне одлуке у корист државе. Понуда, заправо ултиматум ЕУ, има за свој циљ да сама Србија укине своју државност на Косову и Метохији. Ниједан слободан народ и ниједна суверена држава не могу да пристану на такав ултиматум.

Тако је Војислав Коштуница, председник Демократске странке Србије, за „Новости“, прокоментарисао одлуку Владе и комплетног државног врха да се одбаци усмена понуда Брисела за „споразум“ Београда и Приштине.

* Је ли Србија сада на путу да успостави ново национално јединство око косовске политике?

– Услов голог опстанка Србије јесте да се поново успостави национално јединство у заштити легитимних интереса српског народа и у заштити уставног поретка земља. Велика је одговорност на новој власти да понуди и пронађе начин да се изгради национално јединство. Нација се не може сабрати и ујединити на рушењу Србије, него само на одбрани Устава и територијалног интегритета земље. Свако ко одбије да заједнички ради на очувању и добробити Србије, и има неки други и пречи интерес, не може да буде део националног јединства.

* Очекујете ли да се у наредним данима, у „продужетку“дијалога под окриљем ЕУ, ипак дође до некаквог договора са Приштином?

– Шта је циљ Европске уније када је у питању Косово? Циљ је стварање независног Косова и нормализација односа између две државе, Србије и Косова. С друге стране, природни циљ Србије је да сачува своју територију, као што то раде све друге државе. Наш интерес и интерес Европске уније су зато директно супротстављени. Пошто је ЕУ неупоредиво већа и јача, сваки споразум са њом би значио да је Србија капитулирала. Било је у српској историји и капитулација, али није било случајева да се онај пред ким се капитулира назива пријатељем и да се уђе у савез држава који нам отима Косово.

* На чему би Србија морала да инсистира и ако се преговори наставе?

– Уверен сам да српски народ не жели да капитулира, а да као награду за капитулацију добије датум за преговоре са ЕУ. Народ жели да Србија равноправно води разговор, а такав разговор је могућ само под мандатом Савета безбедности. Не треба никада заборавити да Савет безбедности свака три месеца расправља о Косову и да његов мандат није завршен. Као што не треба заборавити ни да је Резолуција 1244 и даље на снази. Покровитељство ЕУ за разговоре о Косову је једнократно и када се исцрпе могућности оваквог разговора, остаје да се, под мандатом Савета безбедности, наставе преговори.

* Колико су реална упозорења да би економски развој земље могао да буде угрожен ако се закоче европске интеграције због краха дијалога са Приштином?

– То је изузетно важна тема и највећи притисак управо иде у правцу да Србија има некакву огромну корист од европских интеграција. Ако погледамо каква је ситуација код бројних чланица Европске уније, од Грчке до Шпаније, можемо се лако уверити да је тамо застрашујућа криза. Ми треба да развијамо најбољу економску сарадњу са сваком државом Европске уније, али не треба себи да стављамо окове око ногу тиме што желимо да, очигледно на своју штету, постанемо чланица ЕУ.

* Прети се и заустављањем инвестиција, ако Србија не попусти?

– Свака страна фирма ће доћи у Србију ако има профит, а ниједна, која је већ ту, неће отићи због тога што смо одбацили ултиматум да предамо Косово.

* Очекујете ли ванредне парламентарне изборе у наредним месецима? Шта би они могли да промене у Србији?

– Сада власт, пре свега, треба да остане при својој одлуци да одбацује ултиматум и да успостави ново национално јединство. Није добро да власт падне зато што не прихвата страни дикатат. После тога, у једној мирнијој атмосфери треба разговарати када је најбоље да се распишу избори, како би Србија учврстила своју самосталност и развијала се као слободна и политички неутрална земља.

* Током драматичне фазе преговора са Приштином, Бојан Пајтић је отворио и „војвођанско питање“…

– Пајтићев захтев да се, у тренутку када су западне силе скочиле да нам отму Косово, отвори, како кажете, „војвођанско питање“, створило је у народу горак утисак о спољној и унутрашњој спрези у нападу на Србију. Због тога је Пајтић изгубио сваки легитимитет да остане на власти. Грађани не могу после овога више да му верују.

* Какав би став требало да заузме државе према захтевима из Покрајине да им се „заштите уставна и законска права“?

– Ако Уставни суд још увек постоји, морао би коначно да донесе одлуку да је Статут Војводине противуставан, као што је оценио да су бројне одредбе Закона о надлежностима Војводине противуставне. Прошло је већ четири године од када је ДСС покренуо поступак за оцену уставности Статута Војводине.

* Верујете ли да нове одлуке државе отварају пут за ближу, а у будућности и коалициону сарадњу ДСС са Александром Вучићем и СНС?

– Сада је велика, односно највећа одговорност на СНС да обезбеди најпре опстанак Србије, а онда и њен миран развој. Добро је да СНС не прихвати досадашње ултиматуме странаца, јер судбина и будућност Србије зависе од тога како ћемо се односити према властитој држави, према нашој територији и према Косову и Метохији.

ЖЕЛИМО ДА ВУЧИЋ ИСТРАЈЕ ПРОТИВ УЛТИМАТУМА *ИМА ли политичке калкулације у томе што не критикујете оштро политику напредњака?
– Постоје бројне ствари у којима се СНС и ДСС политички разликују али, поготово у овом часу, нисмо журили да нападнемо СНС и поред бројних приговора и сплетки – како их не нападамо зато што тобоже од тога имамо неку корист. Истина је да ДСС на ове догађаје око Косова гледа као на преломне за целу земљу и нашу будућност као народа и државе, и искрено бисмо желели да, због Србије, СНС и даље остане при својој одлуци да не прихвата ултиматуме. То ће имати важан утицај и на будуће односе наших странака.

ИЗБОРИМА СТАТИ НА ПУТ СЕПАРАТИЗМУ * ОЧЕКУЈЕТЕ ли да данашњи протест у Новом Саду натера Пајтића да повуче контраверзну декларацију? Колико су реални превремени избори у Војводини?
– Уверен сам да су грађани Војводине за смену Пајтића и то ће му они саопштити и на изборима и пре њих. Војводини су неопходни избори на којима ће грађани моћи да изаберу нову власт која неће водити сепаратистичку политику, него политику развоја Војводине и Србије. Због тога ДСС подржава и учествује на данашњем скупу у Новом Саду против сепаратизма војвођанске власти.

НОВОСТИ