Нова ера, нема више рата: Северна и Јужна Кореја договориле потпуну денуклеаризацију

Почиње нова ера мира, на основу декларације коју су потписали лидери Северне и Јужне Кореје након њиховог првог састанка после више од једне деценије. Обе нације имају за циљ да потпуно денуклеаризују Корејско полуострво.

„Јужна и Северна Кореја су потврдили постизање свог заједничког циља – Корејско полуострво без нуклеарног оружја кроз потпуну денуклеаризацију“, стоји у саопштењу које су потписали лидери двеју земаља, преноси јужнокорејски Јонхап.

„На Корејском полуострву више неће бити рата. Отворена је нова ера мира“, додаје се у документу.

Две стране су се такође сложиле да одрже вишестране разговоре, укључујући САД и Кину, у напорима ка потпуном примирју и деескалацији ситуације. Пјонгјанг и Сеул ће такође имати војне разговоре на високом нивоу у мају.

„Прекидање тренутног стања примирја и успостављање чврстог мировног режима представља историјски задатак који се више не може одлагати“, истакли су лидери две земље.

У амбициозном саопштењу након церемоније потписивања, Ким Џонг Ун је рекао да се нада да ће се две Кореје поново ујединити. Државе су се раздвојиле након Другог светског рата и остале су непријатељске од када је Корејски рат завршио 1953. године.

Званично је на снази примирје без мировног споразума.

 

Извор: Восток