Мило Ђукановић поново председник Црне Горе

Лидер Демократске партије социјалиста освојио 53,8 одсто гласова, Младен Бојанић 33,5 процената, а Драгиња Вуксановић 8,3 одсто


Мило Ђукановић (Фото: З. Анастасијевић)

Подгорица – Мило Ђукановић је победом на председничким изборима у Црној Гори обезбедио себи још пет година власти. Он је у седам мандата био премијер Црне Горе, а ово ће му бити други мандат на позицији шефа државе.

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) је саопштио да је, на основу 100 одсто пребројаних гласова, лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић на председничким изборима освојио 53,8 одсто гласова, док је кандидат већег дела опозиције Младен Бојанић освојио 33,5 процената. Кандидаткиња Драгиња Вуксановић добила је 8,3 одсто, Марко Милачић 2,7, Хазбија Калач 0,8, Добрило Дедеић 0,4 и Василије Миличковић 0,4.

Излазност је била 64 одсто.

Како је новинарима у изборном штабу Ђукановића рекао посланик ДПС-а Милош Николић, њихов кандидат је победник у првом кругу и другог круга неће бити.

Изборе је пратило око 2.000 домаћих и међународних посматрача – међународна посматрачка мисија ОЕБС-а, Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР), Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) и Европски парламент (ЕП).

Грађани Црне Горе су бирали председника између седам кандидата, а право гласа од седам до 20 сати, на 1.214 бирачких места, могло је да искористи 532.599 грађана.

„Бирачки одбори у 23 општине у Црној Гори одобрили су око девет хиљада захтева за гласање путем писма, што је око 1,7 одсто укупно уписаних бирача“, саопштено је из Центра за демократску транзицију.

Председнички избори су седми од увођења вишестраначког система у Црној Гори. Председници Црне Горе до сада су били Момир Булатовић, Мило Ђукановић и Филип Вујановић.

Пријављене неправилности

Представници опозиционих партија и невладиног сектора на биралиштима од Рожаја до Подгорице и од Улциња до Херцег Новог пријавили су бројне неправилности. Највише њих се односило да присуство неовлашћених контролора ДПС-а који су наводно покрај бирачких места евидентирали ко је био на гласању. Такви случајеви су забележени у скоро свим градовима.

Представници Грађанског покрета УРА полицији и посматрачкој мисији ОЕБС-а пријавили су да је у Бијелом Пољу у близини бирачког места „Хала спортова Никољац“ налази паралелни изборни штаб ДПС-а у којем се дели новац грађанима који излазе на гласање. Према саопштењу Демократског фронта гласачко место 6А на Словенској плажи у Будви затворено је јер је жена ухваћена како уписује ко долази на гласање.

Милачић: Погледајте у новчаник

Након гласања, председнички кандидат Марко Милачић је поручио: „Отворите фрижидер, погледајте у новчаник, окрените се око себе, запитајте се да ли сте задовољни, да ли живите у безбедној земљи, да ли живите у земљи без афера, да ли живите у демократском друштву, да ли вам смета ако вас нико не пита за одлуке од националног значаја, да ли сте задовољни стањем економије, да ли сте задовољни стањем духовности. Ако нисте задовољни изађите и гласајте.“

Бојанић: Да сам на месту Ђукановића, стидео бих се

Младен Бојанић је изјавио да лидеру ДПС-а неће честитати победу јер да је, како је рекао, на његовом месту – он би се стидео, а не славио, пренео је Танјуг.

Бојанић тврди да је Ђукановић победио на основу уцена, притисака и послушника из државне администрације. Он је новинарима у изборном штабу изјавио да ће наставити да се бори, а својим бирачима поручио да ове резултате не схвате као пораз.

Прва честитка из региона од – Тачија

Приштина – Косовски председник Хашим Тачи први је из региона честитао Милу Ђукановићу победу на председничким изборима у Црној Гори, јавили су црногорски медији. „Честитам мом старом пријатељу Милу Ђукановићу на победи у Црној Гори. Ово је победа за Црну Гору, али и за цели регион који тежи НАТО-у и ЕУ интеграцијама”, написао је Тачи на „Твитеру”, а пренео Танјуг.

 

 

Извор: Стање ствари