Пљачка пензионера Србије! Докле? Вратити отето!

Protesti penzionera

Стиче се утисак да „добри“ председник хоће да се пензије повећају, али му „зли и опаки“ сарадници не дају, они су против, пре свих премијерка А. Брнабић и министар финансија Д. Вујовић!

 

Пише: Јово Вукелић

 

Безобзирна и неоснована и бесправна пљачка пензионера Србије од председника А. Вучића трајe већ четири године.  (Тада је 2014. године Вучић смањио и плате у јавном сектору за 10 одсто. )Такво дрско завлачање руке у туђи џеп није виђено од времена владавине турских дахија.

И уместо да поништи одлуку о отимању стеченог новца најстаријој популацији у Србији он наставља да то чинивећ годинама, вероватно охрабрен својим убедљивим победама на изборима. Он рачуна да зато може да ради шта год хоће, да испољава самовољу и бахатост и да наставља пљачку.

Људи говоре: „Видиш да ради шта год хоће, може да ради шта год хоће, има апсолутну власт“!

Уз то, председник се где год стигне неумерено и непрекидно хвали како је економска ситуација у Србији стабилизована, како се смањује наш спољни дуг, како има довољно пара у буџету, како се смањила незапосленост… Да подсетимо, кад је донео одлуку о смањењу пензија пре четири године речено је да ће та мера трајати док се стање не побољша. А сада се стање побољшало и има вишка новца у буџету!

Како се стање, по његовим сопственим речима, побољшало онда би логично следило да су се створили услови  да се одлука о смањењу пензија одмах укида. Али, то се, као што сви видимо,  не дешава, него се пљачка пензионера наставља, одузума им се новац који су стекли тешким годинама рада. (Исто тако већ четири године нису враћене плате запосленима јавном сектору, умањене су за 10 одсто, а и то је обећано из владе Србије)

Такође, треба подсетити јавност да је у парламенту Србије  премијерка обећала  у октобру 2017. „да ће мере које се тичу пензија бити укинуте ове, 2018“. године.(мислила је на укидање одлуке о смањењу пензија)“

Ускоро ће мај 2018., али та одлука још није донета!

Закидање на  пензијама се наставља. Председник је пре месец дана наставио заваравање пензионера новом изјавом како ће се и ове године повећати пензије у Србији. Уследила је права канонада демантија ове изјаве председника (у договору са својим најближим сарадницима) и објашњења да то није могуће и реално. Тако да се на крају стекао утисак да „добри“ председник хоће да се пензије повећају, али му ови „ зли и опаки“ сарадници не дају, они су против, пре свих премијерка А. Брнабић и министар финансија Д. Вујовић!

 

Србија пропада ако се не настави пљачка пензонера

 

Премијерка је одмах после ове изјаве Вучића о томе да ће бити могуће да се пензије повећају ове јесени дематовала председника и истакла: „Одлука о повећању плата и пензија неће бити политичка нити ћемо дозволити да угрози макроекономску стабилност. Претходна влада, као и ова актуелна показала је да је фискално дисциплинована.Година је почела добро када су у питању економски показатељи, али морамо бити опрезни јер су тек прошла два месеца. Морамо пратити ситуацију месец за месец“. (Успут, премијерка је први пут истакла супротну тезу у односу на изјаве председника Вучића, а то је „да је за значајнији економски раст Србије најважније да се развој заснива на иновацијама, а не само на инвестицијама“.)

Да нагласимо,  сам помен могућегповећања пензија у 2018. изазвао је праву лавину негативних кометара и домаћих дежурних извиђача радова Светске банке и представника ММФ-а у Србији. Тако су истог часа, као да је избила ерупција вулкана на Авали,  сви сложно преко ударних тв станица скочили против те могућности. Објашњавајући драматично како то није реално!? Тврдили су да ће пропасти Србија ако се не настави пљачка пензонера.

Наравно, главни дизач панике, сејач страха и најављивач српске економске агоније био је, као и до сада,  председник Фискалног савета Павле Петровићкоји је изјавио „да би ново повећање плата и пензија у 2018. било неиздрживо!“ (сиц)

Он још душебрижнички објашњава „како је изричито  против повећања плата у јавном сектору и пензија у овој години“. Он закључује„да је садашње повећање усклађено са могућностима буџета, и да би све преко тога било неиздрживо“.

А како је Петровић омиљени економски стручњак („експерт“!) А. Вучића (а и поверилаца и банака са Запада) није јасно како се (поред Брнабићке и Вујовића) ни са њим председник није консултовао када је изашао у јавност и најавио је да ћемо до краја године имати још једно „повећање“ плата и пензија.

Пензионере- жртве Вучић проглашава херојима!

У дебату су укључио и незаобилазни министар финансија Д. Вујовић, који је одмах био врло резервисан и истакао: „За ову годину планирано је скоро 60 милијарди динара за раст плата и пензија, а додатно повећање могло да буде само ако за то буде „простора“, односно ако то буде дозвољавао раст БДП-а.Не би било добро да се поново у овој години дижу плате и пензије јер смо таман достигли оно што привреда Србије може да издржи. Тиме бисмо се опет вратили на старо. А такав потез би опет ишао на уштрб јавних инвестиција, што није добро. Економија то не би могла да издржи, одузела би се значајна средства планирана за инвестиције и оне би трпеле. А то све би опет кочило привредни раст. С обзиром на то да привреда, по проценама, треба да расте 3,5 до четири одсто, у тој мери треба да се повећавају и плате и пензије. Али тек од 2019. године!“

Судећи по овим изјавама високих државних званичника укупна сума коју државне харачлије отму од пензионера (и запослених у јавном сектору) није мала! Напротив,. Огромна је! Значајна је итекако та сума, иако они често покушавају да висину те отмице умање.

Тако је и наговештај одлуке о „повећању“ пензија пропао у воду, у складу са дечијом игрицом „сад ме видиш, сад ме не видиш…“ Остаје да јавност сазна којег месеца ове године ће бити укинута одлука из 2014. о смањењу пензија коју је обећала А. Брнабић још прошле јесени.  Или власт рачуна да ће грађани заборавити на то.

Да констатујемо: лако је на овај насилнички начин бити дахија у селу: свима одредиш месечни харач и уваљујешим сваког месеца руку у џеп! И још се хвалиш тим насиљем! А познато је у народу да не ваља узимати, отимати  туђе.

Та велика дрскост највише иритира: то што председник хвали пензионере, који су жртве, што трпе овај његов терор и проглашава их херојима- то је смејање у лице опљачканих! Као да су пензионери добровољно одрекли дела пензија. Тај безобзирни чин претварања жртава у хероје није одавно забележен. Права фарса.

Зато је више пензионерских организација покренуло судске поступке за хитну обуставу ове одлуке Владе Србије из 2014. године и траже надокнаду штете, враћање отетог. Тужиће државу Србију до Суда правде у Стразбуру!

И да се зна оно што Влада Србије крије: око 200 милиона евра се одузима- отима од оних 700.000 пензионера који имају примања преко 25.000 динара. Где одлазе та средства одузета од пензионера, не помиње ни Вучић ни Влада, а на то обавезни.

Интернетом кружи један врло илустративан клип о овом тужноми неправичном положају пензионера у Србији у коме председник каже:

„Месецима су људи без плате, немају ни за хлеб, а живе!

Значи, може се кад се хоће!!!“

Изгледа, да ово баш личи на  Вучића! Онсеири над положајем оних најнемоћнијих, старих, болесних и најбеднијих! Како?Отима им већ четири године тешко стечени новац и још их тапше по рамену и каже им:

„Ви пензионери сте хероји!!!“