Васкрс у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

DSC_0369-300x200

“Христос је васкрсао, да би људи постали земаљски анђели,
и осећали се јачи од смрти као небески анђели.“

Преподобни Јустин Ћелијски

Празник Светлог Васкрсења Христовог свечано је прослављен у свима манастирима-катакомбама Епархије у егзилу.  Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је на Васкрс Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Варсануфије (Стошић), јеромонах Јован (Узелац), јеромонах Мартинијан (Ђурђевић). јереј Ивица (Тасић), јереј Димитрије (Тактикос), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев).

Прослављање овог празника над празницима започело је у поноћ литијом око цркве. По уласку верника у храм започело је радосно Васкршње јутрење уз често понављање васкршег поздрава – Христос Воскресе! У наставку Јутрења отпочела је свечана Васкршња Литургија. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 200 христољубивих душа из целе Србије. Велики број верника се на Литургији сјединио се са Господом кроз Свето Причешће.

Васкршњу посланицу Епископа Артемија, хорепископа: Николаја, Максима и Наума прочитао је архимандрит Варнава. Након Литургије Владика Артемије је извршио чин благосиљања сира и јаја.

Празнично славље настављено је у манастирској трпезарији где је, од стране манастирског братства, спремљена трпеза љубави за све присутне.

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!!!  ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!!!

 

Инфо служба

 

                          

 

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ