Данас: Александар Вучић почасни гост на отварању сајма у Мостару који се на дан оснивања НДХ одржава под слоганом: „Јесмо ли спремни?“

Драган Човић, члан Председништва Босне и Херцеговине из редова хрватског народа, преузео је организацију и отварање 21. Међународног сајма у Мостару и, упркос уобичајној, дугогодишњој пракси, да ту манифестацију организују и отварају сва три члана Председништва, позвао је председника Србије Александра Вучића да одржи говор уместо њих.

Како Данас сазнаје из дипломатских кругова блиских власти у Сарајеву, бошњачки члан Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић, уопште није контактиран у вези са овим догађајем, односно добио је само протоколарну позивницу као и сваки други гост таквог ранга, иако је свих претходних година активно учествовао као домаћин манифестације. Младен Иванић, члан Председништва из редова српског народа у БиХ, на путу је, па, како су пренели организатори, неће присуствовати отварању сајма из тог разлога.

Искључивање Бакира Изетбеговића из организације сајма добија посебну димензију и због чињенице да се одвија под покровитељством Председништва БиХ, чији је и он члан, што му даје дипломатски карактер и условљава долазак високих званичника из других земаља, објашњавају саговорници Данаса.

Такође, начин на који је Драган Човић приступио овој манифестацији има и непријатну симболичку раван, јер је отварање заказано за 10. април, на дан који се обележава као званични датум оснивања нацистичке творевине Независне Државе Хрватске (НДХ).

Истовремено, како су Данасу пренели саговорници из дипломатских кругова блиски властима у Сарајеву, слоган овогодишњег сајма у Мостару гласи: „Јесмо ли спремни?“, што у контексту датума који је изабран за отварање и традиционалног усташког поздрава „За дом спремни“, ствара непријатност не само у односу на историјску дистанцу, већ и у односу на актуелне позиције и ставове које заступају представници хрватског народа у БиХ.

Имајући у виду да је у Мостару на власти странка Драгана Човића, а директорка сајма у том граду, такође, кадар исте партије, околности су одредиле да овогодишњих сајам прође у атмосфери која има реметилачку политичко-друштвену конотацију.

Саговорници Данаса, међутим, напомињу да Александар Вучић, председник Србије, није имао активну улогу у прављењу оваквог сценарија, већ да је, како кажу, „увучен у причу“. Он је у неколико наврата, у последња два дана, на сопствену иницијативу звао Бакира Изетбеговића телефоном, тражио да се, ипак, негде и некако виде док буде боравио у БиХ.

„Међутим, обавезе које обојица имају су се временски поклапале, тако да су разговарали телефоном о ономе о чему би причали уживо“, истичу извори Данаса. Из кругова блиских Изетбеговићу сазнајемо да је овај члан Председништва БиХ мишљења да је „Вучић у овој причи испао фер“, односно да му Бакир Изетбеговић „ништа не замера“.

Двојица чланова Председништва БиХ нису присуствовали ни вечери на коју су били позвани регионални лидери, а коју организује Драган Човић, иначе једини члан колективног врха државе који ће присуствовати Сајму чији је покровитељ Председништво БиХ. Другог дана посете, данас, председник Вучић најпре ће се састати са председником Владе Бугарске Бојком Борисовом, који ће присуствовати отварању сајма у Мостару. После тог сусрета, Вучић ће отворити 21. Међународни сајам привреде и обићи штандове Србије – земље партнера на овогодишњем сајму, као и штандове других излагача.

Током поподнева, Вучић ће боравити у Требињу, где ће обићи радове на изградњи дечјег вртића „Србија“, отворити Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Србије и обићи Саборни храм Светог Преображења Господњег.

Човић: Позвао сам оне које сам позвао

Требали би бити поносни што имамо Мостарски сајам, што постоји, што су пуни хотели. Вечера постаје традиционална. Иванић није у БиХ, одлучио сам да не правимо раскорак. Домаћин сам вечере и позвао сам оне које сам позвао. Позван је Звиздић, Додик, Чавара, предсједник Црне Горе који редовито долази, Вучић и предсједник Владе Хрватске“, рекао је јуче Драган Човић, појашњавајући ексклузивитет овогодишњег сајма.

*

Извор: НСПМ