САОПШТЕЊЕ СНО СРБИ НА ОКУП О „СВЕОБУХВАТНОМ СПОРАЗУМУ О НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА“

 memorandum                              memorandum 1

Привржени идеалу слободе, надахнути косовским Заветом, водећи рачуна о будућности нашег потомства и будућности Србије, одлучни смо да у овом историјски важном тренутку, када се предлаже “Свеобухватни споразум о нормализацији односа“ између Републике Србије и тзв. “Републике Косово“ искажемо србској и међународној јавности став по овом питању, пошто сматрамо да ће овај Споразум  изузетно утицати како на будућност србског народа на Косову и Метохији, тако и на будућност целе Србије.

Поштујући Повељу УН, бројне важеће резолуције, декларације и међународне конвенције, затим Завршни акт КЕБС-а из Хелсинкија 1975. године, Устав Републике Србије и Резолуцију 1244 СБ УН, СНО СРБИ НА ОКУП има обавезу и осећај историјске одговорности да легално и међународно-правно признатим средствима искаже свој став и  супротстави се процесу одвајања Косова и Метохије од Републике Србије, који ће настати потписивањем “Свеобухватног споразума о нормализацији односа“ Републике Србије са тзв. “Републиком Косово“ .

Из ових разлога СНО СРБИ НА ОКУП захтева следеће:

  1. Да председник Републике Србије, председница Народне Скупштине Републике Србије, председница Владе Републике Србије и све надлежне институције државе Србије безусловно прекину даље преговоре са сепаратистичким властима тзв. “Републике Косово“ који се воде под покровитељством Европске Уније , као и да се пониште сви досадашњи договори који су постигнути „Првим Бриселским споразумом“, као и све одлуке, споразуми и договори, пре и након 2013. године, којима је угрожен територијални интегритет Републике Србије на простору Косова и  Метохије.

 

  1. Захтевамо од надлежних органа Републике Србије да хитно прогласе “ОКУПАЦИЈУ“ Косова и Метохије као дела своје суверене територије по међународном праву у оквиру “Хашке конвенције“, а након тога да обавесте међународну заједницу, пре свих Савет Безбедности и Секретаријат УН о овој одлуци, како би се прецизно дефинисало стварно стање на терену и обезбедила одговарајућа заштита српског и осталог становништва на простору Косова и Метохије.

 

  1. Захтевамо од свих надлежних органа Републике Србије да хитно предузму све мере да се процес преговора са косовским Албанцима настави искључиво на основу Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, којима је регулисано и гарантовано право албанској мањини на „суштинску аутономију“ или „самоуправу“ у оквиру уставно правног поретка Републике Србије, а којим се држави Србији гарантује суверенитет над  покрајином  Косово и Метохија као делом њене  територије.

 

  1. Да се прекину било какве активности у вези расписивања референдума или било ког другог облика јавног изјашњавања, којим би се грађани директно или индиректно изјашњавали о промени Устава Републике Србије,  чиме би се довело у питање да је покрајина Косово и Метохија у уставно-правном поретку Републике Србије.

 

СНО СРБИ НА ОКУП овим путем дају на знање свим представницима државних органа Републике Србије као и свим релевантним међународним институцијама и чиниоцима, на првом месту Савету безбедности УН, да ће се у случају игнорисања изнетих захтева који се противе потписивању у било ком облику „Свеобухватног споразума о нормализацији односа“ са тзв. републиком “Косова“ или потписивања неког другог сличног документа по форми и садржају који одступа од Устава Републике Србије и Резолуције 1244 који недвосмислено уважавају територијални интегритет и суверенитет Републике Србије на простору Косова и Метохије или признања било којег вида сецесије територије Републике Србије, да неће признати такав акт и унапред ће га прогласити  противуставним и криминалним. 

 

Београд                                                                                                      

1.04.2018.год.