Вучић „на вези“ с Гордоном и Хојзгеном о споразуму

vucic amer i nemacБеоград – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић ових дана је у сталном контакту с високим званичницима САД, Немачке, Велике Британије и Француске, као и с представницима осталих кључних земља међународне заједнице, како би што пре био усаглашен и потписан споразум Београда и Приштине, сазнаје Данас из више дипломатских извора.

Према речима наших саговорника, Вучић је „на вези“ с Филипом Гордоном, помоћником америчког државног секретара Џона Керија за Евроазију, и Кристофом Хојзгеном, саветником немачке канцеларке Ангеле Меркел за спољну политику, с којима разговара о начинима да се побољша предлог ЕУ за споразум с Приштином, који је Влада Србије у понедељак одбила да потпише.

Александар Вучић је ових дана под жестоким притиском, с обзиром на то да су премијер Ивица Дачић и председник државе Томислав Николић на службеним путовањима у Москви, односно у Њујорку. Вучић је незадовољан зато што практично три дана сам на леђима носи Американце, Немце, Французе и Брисел, док су Николић и Дачић одсутни, кажу заадни дипломатски извори Данаса.

Наши саговорници објашњавају да се воде консултације „свих са свима“, односно да и Београд и Приштина, али и Брисел, комуницирају са званичницима најмоћнијих земаља света не би ли се дошло до споразума који би биле спремне да потпишу обе стране.

Србија тренутно чека нову понуду ЕУ и ради на томе да она буде што прихватљивија, а када стигне, одлуку о њој донеће државни врх, који би се најраније могао састати у петак, по повратку Дачића и Николића из иностранства, сазнаје Данас.

ПОНОВО У РИНГ

Данасови западни извори наводе да би до новог сусрета Дачића и ратног злочинца Хашима Тачија, што је и био захтев Београда, могло да дође само уколико обе стране буду спремне да потпишу споразум. Постоји могућност да додатна рунда преговора Београда и Приштине буде одржана почетком наредне седмице, у понедељак или уторак, 15-16. априла. Ипак, одлука још није донета јер „продужетака“ неће бити ако договор унапред није познат, истичу саговорници нашег листа.

Поједини медији су објавили да ЕУ планира да до 16. априла организује још једну рунду преговора, као и да би висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон могла да посети Београд у среду, 17. априла. Медији наводе да је Ештонова већ послала „депеше“ у четири престонице ЕУ – Берлин, Париз, Лондон и Рим, како би добила прецизне политичке смернице које кораке даље да предузме према Београду и Приштини.

Међутим, Маја Коцијанчић, портпаролка Ештонове, изјавила је јуче да висока представница ЕУ, која се тренутно налази на састанку Г8 у Лондону, „не планира да у скорије време“ посети ни Београд ни Приштину. Коцијанчићева је подсетила да ће леди Ештон 22. априла у Луксембургу обавестити шефове дипломатија земаља чланица ЕУ о процесу нормализације односа Београда и Приштине, на основу чега ће они одлучивати да ли је Србија испунила услове да добије датум почетка преговора о чланству у Унији.

ДАЧИЋ НА РУСКОМ

За то време, Ивица Дачић предводи делегацију Владе Србије у дводневној посети Москви, где се јуче састао с председником Владимиром Путином и премијером Дмитриј Медведевим. Русија „подржава став Србије по питању Косова, али сматра да је решење тог питања привилегија Срба“, казао је Медведев после састанка с Дачићем.

„Не треба ми да гурамо тај процес, већ Србија. Политичке нијансе, одвојене разговоре и суштински интерес треба да иницира српска страна“, рекао је Медведев, истакавши да је погрешан утисак да се „од Русије очекује више него од саме Србије када је реч о Косову“. Председник руске владе је казао да ту тему треба покретати „и пред УН и у преговорима са ЕУ“, као и да ће „Русија увек подржавати став који буду формулисали српски званичници“.

У званичним изјавама новинарима, Дачић и Путин су били изузетно срдачни, али без значајнијег политичког садржаја. Владимир Путин је замолио српског премијера да пренесе „најбоље жеље“ председнику Томиславу Николићу, којег је позвао да посети Русију „у било које време“. „Између Србије и Русије су увек постојали посебно блиски односи“, рекао је Путин на почетку разговора у подмосковској резиденцији у Новом Огарјову, подсећајући да је прошле године трговинско економска размена две земље нешто опала, али да ове године бележи раст од 38 одсто.

Дачић се на почетку Путину обратио на руском језику, захваливши за принципијелну подршку када је реч о Косову. „Србија зна и мисли да је Русија најбољи пријатељ српског народа“, казао је Дачић.

ШТА ХОЋЕ МОСКВА

Сешка Станојловић, спољнополитичка новинарка, каже за Данас да одлазак српске делегације у Москву показује да Русија није равнодушна према решавању косовског проблема.

„У такозваном зауставном времену сазнаћемо да ли је премијер Дачић ишао да само информише Русе о намери Београда када је реч о споразуму с Приштином, или да одговори на неки њихов евентуални захтев“, сматра Станојловићева. Према њеном мишљењу, „и Русија је свесна да би вођење преговора о Косову под окриљем УН било немогућа мисија“, будући да би таква одлука морала да добије зелено светло Савета безбедности.

Лука Занони, главни и одговорни уредник портала Опсерваторијум Балкана и Кавказа, оцењује за Данас да је важно за српску владу да „покаже да је Русија на њеној страни“, али да се не сме заборавити чињеница да Москва није укључена у бриселске преговоре.

„Сумњам да Русија поседује чаробни штапић којим може решити косовску кризу, иако има утицаја. Та држава је заинтересованија за енергетску и економску перспективу него за Косово. Значајно је да се покаже пријатељство Русије и Србије, али не очекујем већу помоћ Москве око Косова“, коментарише Занони.

ДАНАС / СРБИ НА ОКУП