Споразум (издаја) са Приштином крајем недеље?

morto serbiВласти у Србији већ крајем недеље би могле да саопште да су на путу договора са Бриселом. Како „Вести“ сазнају, тада би могло да се очекује да руководство у Београду јавности каже да су примедбе српске стране уважене, и да је могућ договор са Приштином. Исти кругови спекулишу да су већ постигнути оквири договора за полицију на северу КиМ, по којима би на челу те полиције наредних осам година требало да буде Србин.

– Београд би већ крајем недеље могао да саопшти да је постигнут договор око аутономије у здравству, образовању, култури… Србија је на путу да постигне договор да у оквирима косовске полиције шеф наредних осам година за север КиМ буде Србин. Све то би било представљено као успех Београда, а попуштање Приштине, тврди међународни извор „Вести“.

На размишљање да се нешто „ваља иза брега“ наводи и изјава Хашима Тачија који је до пре пет дана тврдио да ако Србија не пристане на споразум, може се очекивати „погоршање стања“. Као један од могућих сценарија навео је и да „све институције државе Косово уз помоћ међународне заједнице прошире своје надлежности и на север“. Међутим, после српског одбијања понуде из Брисела, Тачи је јуче оценио да ће прихватити позив за наставак преговора и да пропаст дијалога „није опција ни за Србију, ни за Косово“.

– Остајем решен и спреман да прихватим сваки позив за заједнички састанак у Бриселу који би дошао од Ештонове. До сада је Косово учинило многе болне уступке и остало конструктивно у напорима да се дође до договора. Сада је време да Србија такође постане прагматична – објаснио је Тачи.

А премијер Србије Ивица Дачић за немачке медије је казао да би „Србија могла, на основу договора са Приштином, да усвоји уставни закон који би омогућио пребацивање овлашћења влади у Приштини, а у складу са Уставом Србије.“ На питање да ли се залаже за промену Устава, у чијој преамбули се наводи да је Косово део Србије, Дачић је рекао да то „није лако, јер би за то морао да се одржи референдум“.

– Ми смо у овој земљи имали политичаре који су инсистирали на томе да стварност мора да се управља према Уставу. Али тако није. Реалност на Косову је другачија. То морамо да имамо у виду, навео је српски премијер.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон саопштила је јуче да „жали због одлуке Владе Србије“ да не прихвати елементе споразума са Приштином и позвала власти у Београду да за добро свог народа учине последњи напор и прихвате споразум.

И Палма очекује договор

Део међународне заједнице није једини који очекује брз договор. И лидер Јединствене Србије Драган Марковић очекује да се преговори наставе и да ће у наредних 15 дана бити постигнут „некакав договор“. Шведски министар спољних послова Карл Билт каже да „и поред потешкоћа не смемо да одустанемо од напора да Београд и Приштина постигну споразум“, истичући да је „много тога стављено на коцку“.

Спорно правосуђе

Један од захтева око којег се спори у Бриселу јесте суд у Косовској Митровици. Приштина инсистира на томе, а истовремено косовски судови који су требали да по плану Ахтисарија функционишу у српским децентрализованим општинама у косовском систему, никада нису оформљени. Да таквог суда нема у Грачаници недавно је посведочио и њен градоначелник. Он је казао да је за три године послао више од 20 захтева а да суд није оформљен.

Дијалог без алтернативе

Бечки дневник „Стандард“ оцењује да Брисел не би требало да одбаци Београд и да дијалог мора бити настављен.

– Србија још није спремна да се стави пред избор Косово или ЕУ, а баш то је био случај у Бриселу, наглашава „Стандард“ и подсећа да у Уставу Србије стоји да је Косово део Србије те је сходно томе и одговор Београда био „не“.

Ј. Л. Петковић – Вести / Срби на окуп