Драган Ђилас у писму норвешком амбасадору: Чему хвалоспеви власти када су избори одржани у атмосфери страха, потпуне медијске блокаде и куповине гласова

 Носилац листе „Београд одлучује – људи побеђују“ Драган Ђилас упутио је отворено писмо норвешком амбасадору у Србији Арнесу Санесу Бјорнстаду, као реакцију на његов интервју листу Данас, и упитао „чему хвалоспеви власти када се крше европске вредности у Србији“.

„Није ми било баш најјасније зашто амбасадор земље која није чланица Европске уније (ЕУ) има потребу да нам објашњава шта од услова треба да испунимо да бисмо постали део ЕУ, али није то, као ни ваш хвалоспев на рачун председника Вучића, разлог писања овог писма“, написао је Ђилас.

 „Ви сте, наиме, изјавили како је Српска напредна странка (СНС) остварила убедљиву победу, а да су међу многим разлозима за то недостатак јединства и јасних политика на проевроспкој опозиционој сцени“, нагласио је Ђилас и додао: „Што се нејединства тиче, ту сте у праву, али уз тај, постоји и један много значајнији разлог победе СНС“.

Београдски избори су, како је рекао, одржани у атмосфери страха, потпуне медијске блокаде опозиције, куповине гласова на разне начине и уписивања лажних Београђана у бирачке списокове.

Ђилас је сваки од тих навода и образложио.

„Верујем да ви сада први пут чујете за све што сам навео, јер да сте знали за бар један од ових навода, сигуран сам да никада не бисте дали онакву изјаву. Као амбасадор земље привржене европским вредностима, ви сасвим сигурно не бисте жмурили над кршењем тих вредности у Србији“, навео је Ђилас у писму.

Кандидат за градоначелника на београдским изборима је изразио наду да ће Бјорнстад променити своје мишљење и да неће „зажмурити“.

„Верујем да сада када имате све информације и нећете. Зато ћу са нестрпљењем наредних дана куповати Данас, ишчекујући ваш нови интервју, или бар изјаву на ову тему. Мислим да Београђани који су вам пружили гостопримство то заслужују“, закључио је Ђилас.

*

Извор: НСПМ