ПРОФ. ДР. МИЛАДИН ШЕВАРЛИЋ: У ТОКУ ЈЕ КАМПАЊА НА ДРЖАВНОМ НИВОУ ДА СЕ ДОЗВОЛИ УВОЗ ГМО

На одржаној конференцији за новинаре у Народној скупштини Републике Србије, 06.03. 2018. године, проф. др Миладин Шеварлић, народни посланик, говорио је о предлогу за допуну дневног реда заседања Народне скупштине у вези са Декларацијом о ГМО (генетички модификованим организмима).

„Поново сам предложио текст који је у складу са Законом о ГМО из 2009.године, и који су једногласно усвојили одборници 136 општина и градова у Републици Србији, или 80,5% локалних самоуправа у централној Србији и Војводини.

На територији тих 136 градова и општина живе 224 посланика. Данас се за предлог ове Декларације изјаснило свега 9 посланика па се поставља питање – да ли оних 213 посланика који живе на територији ових општина и градова омаловажавају преко 7.000 одборника у општинама и градовима који су се једногласно изјаснили и усвојили овакав текст Декларације.

Постављам питање свима нама, посебно имајући у виду пре два дана објављени интервју на читавој страни у Новостима са професором Сералинијем (ПРОФ. ЖИЛ ЕРИК СЕРАЛИНИ: ГМО изазива туморе и мења гене) који је вршио двогодишња истраживања утицаја ГМО кукуруза на експерименталне пацове – да ли смо свесни ризика да ће нам деца у другој генерацији имати промене на унутрашњим органима, да ће у трећој генерацији бити са повећаним процентом канцера, а посебно у Србији која је у време НАТО агресије бомбардована са оружјем које је садржало осиромашени уранијум и значајно повећало проценат оболелих од канцера, односно рака?
И најзад, у четвртој генерацији – да ли ће нам наши потомци остати бесплодни у оном проценту у којима су то били експериментални пацови који су храњени ГМО кукурузом?

У току је кампања на државном нивоу, али и од стране појединих представника различитих организација, да се дозволи увоз ГМО а остане забрана узгоја ГМО.
То је, поред свих досадашњих удараца које су претрпели наши пољопривредници, нови ударац који ће оставити катастрофалне последице јер се ради о нелојалној конкуренцији увозничког лобија и мултинационалних компанија које производе ГМО, и освајању тржишта вредног преко 5 милијарди евра на овако ниској куповној моћи потрошача.

Због тога апелујем на све представнике у Парламенту, да усвоје ову Декларацију, ја сам спреман да се одрекнем ауторства те Декларације, нека је присвоји парламентарна већина као свој текст Декларације, али је најбитније да се она усвоји.“

 

 

Извор: Правда и право