Историјски потез: Си може да влада ДОЖИВОТНО

У Кини је данас одобрен уставни амандман који председнику те земље омогућава да доживотно буде на функцијиsi đinping, kina

Свекинески народни конгрес са око 3.000 делегата одобрио је уставни амандман. За предлог је гласало 2.958 делегата, двоје је било против, три уздржана а један глас је био поништен, пренела је агенција АП.

Уставним амандманом избрисна је ставка према којој председник може да има само два узастопна мандата од пет година.

Предлог је наишао на критике међу либералним активистима који промену виде као враћање на еру Мао Цедунга, чија је политика владавине једног човека довела Кину до глади, хаоса и коначно политичке стагнације.

Уставним амандманом који је данас одобрен у Кини оборен је систем који је 1982. увео некадашњи кинески лидер Денг Сјаопинг како би спречио да неко доживотно влада, односно диктатуру, пише АП.

Резултати гласања објављени су око 15.50 по локалном времену на екрану у сали Свекинеског народног конгреса.

„Уставни амандман је одобрен“, саопштено је у сали након чега је уследио аплауз.

Кинеска агенција Синхуа пренела је да је у питању први уставни амандман у последњих 14 година.

АП наводи да председник Кине Си Ђинпинг није показивао емоције и да је остао на свом месту како би одслушао извештај о раду Конгреса.

Централни комитет Комунистичке партије Кине предложио је да се из Устава избрише ставка према којој председник може само да има два узастопна мандата од пет година.

Претходно је Централни комитет КПК предложио да „мисао Си Дјинпинга“ буде уписана у Устав. Његово име и мисао уписани су у окторбу у Програм КПК, што је симболичан чин који актуелног лидера ставља у исту раван с легендарним лидером партије Мао Цедунгом.

Извор: МОНДО