Цесид: СНС 45,1 одсто; Ђилас 18,9; Шапић 8,5; СПС 6 одсто; Ипсос: СНС 44,9 одсто; Ђилас 18,8; Шапић 9,3; СПС 6,1 одсто; Црта: СНС 44,9 одсто; Ђилас 19; Шапић 8,8; СПС 6 одсто

У Београду су данас одржани локални изборина којима право гласа има 1.606.693 бирача, гласало се на 1.185 бирачких места, од 7 до 20 сати, а за 110 места у Скупштини града Београда боре се 24 изборне листе. Локални избори одржани су данас и у Бору, Аранђеловцу и Севојну.

ИПСОС је саопштио да је на основу 99,4 одсто узорка, листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ освојила је 44,9%, листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ освојила 18,8 процената, листа „Александар Шапић – Градоначелник“ 9,3 процената и листа око СПС-а 6,1 одсто.

То би значило да је листа око СНС-а освојила 63 одборничка мандата, Ђилас 26 мандата, Александар Шапић 13 мандата и коалиција око СПС-а осам мандата.

Цесид је на основу 88 обрађених гласачких места саопштио да је листа око СНС-а освојила 45,1 одсто гласова, Драган Ђилас 18,9% , Александар Шапић 8,5% и листа око СПС-а 6 процента.

Према подацима Цесида, излазност је била 51%.

И према резултатима мисије ЦРТА, само четири листе су прешле цензус.

На основу 81 одсто обрађеног узорка највише гласова бирача освојила је листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“  44,9 одсто. На другом месту је листа превођена Драганом Ђиласом 19 одсто, Александар Шапић – 8,8 одсто,  коалиција СПС и Јединствена Србија  са 6 одсто.

Излазност је 50,8 одсто.

Остале листе нису прешле цензус.

Прелиминарни резултати београдских избора које су објавили ИПСОС и ЦЕСИД показују да су само четири листе прешле цензус од укупно 24 које су учествовале на изборима.

ИПСОС је саопштио да је на основу 90 одсто узорка, листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ освојила је 45%, листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ освојила 18,8 процената, листа „Александар Шапић – Градоначелник“ 9,2 процената и листа око СПС-а 6,1 одсто.  

Остале листе нису прешле цензус.

Коалиција Двери и покрета Доста је било освојила је 3,9 одсто гласова, Не давимо Београд 3,5 процента, радикали 2,4 процента, листа око Демократске странке 2,1 процента, листа „Љубиша Прелетачевић Бели“ освојила је 2,4 одсто док је ДСС освојила 1,1 одсто гласова. Остали учеснии су испод 1 процента освојених гласова.

Цесид је на основу 70 обрађених гласачких места саопштио да је листа око СНС-а освојила 45,6 одсто гласова, Драган Ђилас 18,8% , Александар Шапић 8,1% и листа око СПС-а 6 процента.

То би значило да је листа око СНС-а освојила 63 одборничка мандата, Ђилас 26 мандата, Александар Шапић 13 мандата и коалиција око СПС-а осам мандата.

Према подацима Цесида, излазност је била 51%.

И према резултатима мисије ЦРТА, само четири листе су прешле цензус.

На основу 81 одсто обрађеног узорка највише гласова бирача освојила је листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“  44,9 одсто. На другом месту је листа превођена Драганом Ђиласом 19 одсто, Александар Шапић – 8,8 одсто,  коалиција СПС и Јединствена Србија  са 6 одсто.

Излазност је 50,8 одсто.

Цвијетин Миливојевић: ДС кривац, легитимисала овакве изборне услове

ДС је кривац, она је легитимисала изборе под оваквим изборним условима након Пећинаца, имали су шест месеци да кажу – господо из власти не учествујемо на овим изборима, ако немамо једнаке услове, рекао је Цвијетин Миливојевић.

Опозиција је промашила тему, пензионерима се нико није бавио, а има их 400.000, рекао је Миливојевић, гостујући на Н1. „Рањивим категоријама, социјалним, нико се није бавио у опозицији“.

Она се бавила нихилизмом, говорили су да треба срушити Београд на води, како да тиме привучете гласаче, упитао је.

Опозиција није понудила ниједну животну тему, додао је.

Каже да се политички противници линчују, а да свако ко је прихватио да се игра, треба да прихвати ове резултате, истакао је Миливојевић.

Додик је порука свим бирачима који су пореклом са оне стране Дрине да изађу и гласају за Вучића, навео је, осврћући се на гласање председника РС у Београду.

Подсећа и да је Муамер Зукорлић, учесник ових избора, а раније кандидат за председника Србије, био и кандидат градоначелника Сребренице.

Како је могуће да имају два пребивалишта, можете гласати само онде где боравите, навео је.

 21:51 – На основу 58 одсто обрађеног материјала ЦеСИД је изнео резултате – на изборе је изашао 51 одсто грађана Београда, Вучићева листа је освојила 45,7 одсто, листа око Ђиласа 18,6, Александар Шапић 8, коалиција СПС-ЈС 6,2.

До цензуса нису успели да стигну ДЈБ и Двери (3,6), Не давимо Београд (3,6), ДС (2,5), СРС (2,5), листа Луке Максимовића (2,4), ДСС (1,1).

Мање од један одсто освојили су Заветници (0,6), ПОКС (0,6), Руска странка (0,4), листа Марка Бастаћа (0,4), Зелена странка (0,4), Зелени (0,3), ЛДП (0,3), листа Муамера Зукорлића (0,2), Ниједан од понуђених одговора (0,2) и Грчка странка (0,2).

21:33 – ЦеСИД је изашао са новим резултатима, листа око Александра Вучића је добила 46,2 одсто, листа око Драгана Ђиласа 18,7, Александар Шапић 7, коалиција СПС-ЈС 6,3, коалиција ДЈБ и Двери 3,6, а Иницијатива Не давимо Београд 3,6 одсто.

21:29 – Према подацима Ипсоса на узорку од 50 одсто листа око Српске напредне странке освојила је 45,1% гласова на београдским изборима. Према тим подацима још три листе су прешле цензус – листа Драгана Ђиласа (18,5 одсто), Александра Шапића (8,9 одсто) и листа СПС-ЈС (6 одсто).

Листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ освојила је 44,9%, листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ освојила 18,7 процената, листа „Александар Шапић – Градоначелник“ 9,1 процента и листа око СПС-а 6,1 одсто.

 Цесид је на основу 31,3% обрађених гласачких места саопштио да је листа око СНС-а освојила 47 одсто гласова, Драган Ђилас 18,4% , листа око СПС-а 6,1 процента и Александар Шапић 7%.

20.56 Само четири листе изнад цензуса

СНС – 46,3%

Ђилас – 16,5%

Шапић – 9,1%

СПС – 7,0%

ДЈБ-Двери – 4,1%

Не давимо Бгд – 3,8%

ДС – 3,1%

СРС – 2,7%

Бели – 2,8%

ВАЖНА НАПОМЕНА: Ово су и даље ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ на релативно малом узорку. Могуће су промене.

20.50 Резултати избора на 10% узорка

СНС -47,3%

Ђилас-16,4%

Шапић-8,1%

СПС-7,0%

ДС-3,3%

СРС-2,9%

ДЈБ-Двери-4,2%

Бели-2,8%

Не давимо Бгд-3,6%

20.44 ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА НА 5% УЗОРКА

Први незванични резулати на основу 5 одсто обрађених листића, од поузданог извора из једне велике парламентарне странке.

Треба истаћи да се ради о вема малом узорку, да су могуће велике промене и да је незахвално сада извлачити било какве закључке.

Наш извор истиче да је могуће да ће бити још великих осцилација. На пример, верује се да је Шапић посебно јак на једној општини – Новом Београду, што значи да би прелиминарни резулати могли да имају велике осцилације у зависности од тога да ли је у датом узорку више или мање бирачких места са Новог Београда.

СНС – 49%

Ђилас – 13,37%

Шапић – 7,8%

СПС – 7,2%

ДЈБ-Двери – 4,1 %

ДС 3,9%

СРС 3,5%

Љубиша Прелетачевић Бели – 3%

Не давимо Бгд – 2,9%

20.42 – Рок за подношење приговора

Рок за подношење приговора је 48 сати од затварања бирачких места

20.41 – Двери и ДЈБ очекују двоцифрен резултат

Лидери ДЈБ и Двери очекују двоцифрени резултат, јавља новинар Н1 из њиховог штаба

20.27 – Високи функционери стигли у штаб ДС

У штаб Демократске странке управо је стигао и Борис Тадић, Весна Ракић Водинелић из Нове странке, Горан Ћирић (ДС), Вида Огњеновић, али и посланици ДС и СДС.

20.26 – Небојша Стефановић: ГИК до сада није примио ниједан званични приговор од било кога

ГИК до сада није примио ниједан званични приговор од било кога, рекао је Стефановић обраћајући се у изборном штабу СНС

Он је додао да је „РТС имао скандалозан испад у корист Ђиласа“, али да о томе неће „вечерас јер га је Вучић замолио“.

20. 24 – Напето у Шапићевом штабу

Кандидат за градоначелника Александар Шапић угостио је представнике медија у просторији од 25-30 квадрата у Улици Антифашистичке борбе 3а, где се налази и наш репортер Ана Ристовић. Атмосфера је помало напета, а како сазнајемо, Шапић највероватније неће долазити, нити давати изјаве док не стигну први прелиминарни резултати.

20.21 – Ђилас: Избори најнепоштенији до сада

Кандидат Драган Ђилас, који се обраћа у Дорћол Плацу, назвао је изборе најнепоштенијим до сада, да су постојали фантомски Београђани…

– Да будемо свесни у каквој земљи живимо, и каква је борба пред нама – рекао је наводећи да не зна резултате.

20.21 – Излазност у приградским општинама већа него у градским

Извршни директор Цесида Бојан Клачар изјавио је вечерас да је излазност на изборима за одборнике за Скупштину града Београда до 17 часова била 41,2 одсто. Опширније прочитајте у одвојеној вести.

20.19 – Борко Стефановић: Избори ни легални, ни легитимни

Борко Стефановић, лидер Левице Србије, која се нашла на листи Драгана Ђиласа, истакао је да “ови избори нису били ни легални ни легитимни због толиког броја неправилности”.

– Штета је што опозиција није ишла у једној колони, то доводи победу у питање. А, многи ће остати испод црте – рекао је Стефановић.

20.18 – У штабу иницијативе „Не давимо Београд“ већ спремили шампањац

Репортерка „Блица“ Јована Алексић налази се у штабу „Иницијатива Не давимо Беоргад – Жута патка – Чији град, наш град – Ксенија Радовановић“. Како каже, атмосфера је опуштена, а за славље је већ припремљен шампањац.

– Ми смо оптимисти по питању резултата иницијативе али и по питању опозиције. Ми се бавимо већ три године овим питањама, а настављамо вец од понедељка да се бавимо истим питањима, као и пре кампање – казао је Радомир Лазовић и додао да је кампања је „протекла одлично“.

(Агенције)

 

*

Извор: НСПМ