Подсећање: Потребна јединствена државна стратегија

Gazimestan-225x300

ГЛАСНИК КиМ број 145, 23. јануар 2003. године

СНВ Косова и Метохије и СНВ за северно Косово

Београд, 23. јануар – Представници Српског националног већа Косова и Метохије и СНВ за северно Косово и Метохију на заједничкој конференцији за новинаре у Медија центру затражили су јуче од државних власти јединствен став и приступ решавању питања коначног статуса Косова и Метохије које је недавно покренуо српски премијер Зоран Ђинђић. Конференцију за штампу отворио је Његово преосвештенство владика рашко-призренски гг. Артемије речима из Јеванђеља: ,,Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно“, и упознао присутне да је управо дошао са доделе признања за најплеменитији подвиг године. Златну плакету добило је монаштво рашко-призренске епархије за оно што су све време чинили ненаметљиво, али упорно, тако да се на њих баш и могу применити поменуте речи из Јеванђеља. Ово није први пут да монаштво са Косова и Метохије добије оваква признања – пре три-четири године добили су је дечански монаси.

Затим се владика Артемије осврнуо на опасност која се надвила на православне и њихову цркву на Косову и Метохији:

,,Морам да кажем са болом да оно што су терористи чинили годинама у присуству међународне заједнице, сада то покушавају да доврше у институцијама система на Косову и Метохији. Покренут је, наиме, процес код општине Приштине да се поруши и храм Христа Спаса који је последњих десетак година грађен и саграђен у Приштини. Наводно, због бесправне градње на универзитетском земљишту. Свима је познато, а ми располажемо документима и документацијом, да је и грађевинска дозвола и додела плаца била легална и легитимна код надлежних власти тадашње државе коју је признавао цео свет. Према томе, те одлуке тадашње власти не могу бити ни анулиране ни омаловажене. Уклањање храма Христа Спаса био би највећи злочин под влашћу међународне заједнице, у присуству КФОР-а и УНМИК-а. Хоћу да верујем у моћ међународне заједнице да неће дозволити да се никакво безакоње спроводи.

У последње време питање Косова и Метохије улази у сталну жижу интересовања домаће и међународне јавности, посебно после изјаве премијера господина Ђинђића да треба почети разговоре о питању коначног статуса Косова и Метохије. Међутим, да би се кренуло тим путем, неопходно је, нужно је да и наша држава и наша власт имају јединствен став и јединствен приступ према том питању. Зато је иницијатива нас са Косова и Метохије уследила прошле недеље на Богојављење. У разговору са Његовом светошћу патријархом Павлом изразили смо нашу жељу да он лично позове и председника државе господина Коштуницу и председника Владе републике Србије господина Ђинђића и нас са Косова и Метохије и да заједнички дођемо до једне опште, заједничке и јединствене стратегије и циља када је Косово и Метохија у питању.

Ми можемо да схватимо менталитет нашег народа да се по многим питањима не слажемо и да имамо различите ставове и мишљења, и у томе није никакво зло. Али, када је у питању Косово и Метохија, ту се не може такав луксуз дозволити – да сваки лидер или лидерчић или вођа неке странке има свој поглед и своје решење кад је у питању проблем Косова и Метохије. По том питању морамо бити јединствени. Ја верујем да ће до тога сусрета доћи и да ће се ускоро појавити и пројавити национални и државнички став наше власти и наше државе,“ – завршио је своје излагање владика Артемије.

Небојша Јовић, члан СНВ за северно Косово, упозорио је власт, СПЦ и све надлежне институције да је последњи час да се „припремимо за решавање статуса Покрајине. Милан Ивановић, председник СНВ за северно Косово и Метохију, истакао је да „српски представници не би смели да се врате у привремене косовске институције, укључујући и Скупштину Косова, које мимо Резолуције 1244 СБ раде на остваривању независности Покрајине“. Према његовим речима, безбедност и повратак прогнаних Срба могу се остварити стриктним поштовањем Резолуције 1244.

– Оснивање заједнице српских општина Косова и Метохије ради остваривања наших виталних интереса је у складу са Резолуцијом 1244, Уставним оквиром и нашим Уставом. Савез се не односи само на север, него на све српске општине, насеља и средине у Покрајини. Срби имају право да у оквиру Косова и Метохије и постојећих граница добију своју аутономију која ће бити повезана са Србијом. – истакао је Милан Ивановић.

Рада Трајковић, члан Коалиције Повратак, позвала је српске представнике да напусте привремене косовске институције чију „мултиетничност лидери косовских Албанаца у разговорима са међународном заједницом користе за оставаривање својих циљева о независности“. Она је истакла да „ниједан Србин са Косова и Метохије нема мандат да учествује у сецесији сопствене државне територије“. Истовремено, Рада Трајковић је апеловала на Унмик и међународну заједницу да не преносе власт на косовске институције, јер оне „нису у функцији поштовања људских права и почетка политичког процеса, него одвајања простора Косова и Метохије од Србије и Југославије“.

 

Храброст монаштва Косова и Метохије – подвиг над подвизима

ВИТЕЗОВИ ПЛЕМЕНИТОСТИ

Београд, 22. јануар – Они су највише врхове храбрости и хуманости освојили својим делима. То су витезови племенитости, и зато је 19. плакета „Вечерњих новости“ за подвиг године и овога пута отишла у руке оних људи који су својом одважношћу и несебичношћу померили границе хуманости.

Како и доликује манирима најтиражнијег дневног листа у земљи, који већ пуне четири деценије подстиче и слави највеће људске вредности, у свечаној сали Скупштине града у среду су награђени они који умеју да воле и поштују туђе животе. Једногласном одлуком жирија, којим је председавао песник и академик Матија Бећковић, храброст монаштва Косова и Метохије проглашена је за подвиг над подвизима.

Они су из готово свих манастира дошли да присуствују свечаности. Посебно дирљив је био долазак игуманије Пећке патријаршије мати Февроније, која има 80 година.

За спасавање два војника из језера Газиводе Златну плакету добио је Нермин Ризвановић, војник по уговору у Војсци Југославије. Исто признање припало је и железничарима Мирославу Станићу и Владану Батинићу, који су Београд спасли од еколошке катастрофе. Подједнако храбра је била екипа стручњака ВЈ и Института „Винча“, који југ Србије чисти од остатака НАТО бомби, пуњених радиоактивном муницијом.

Два Зорана, Марковић и Стаменић, из Краљева спасли су дете из залеђене реке. За тај подвиг су награђени Сребрном плакетом. И Горану Бојићу из Никшића, који је спасао девојцицу из понора дубоког 15 метара, такође је припала Сребрна плакета. Раме уз њих је и Саша Церовић, припадник жандармерије МУП Србије. Он је из набујале Трновске реке успео да од сигурне смрти избави четворогодишњег дечака. У ред за иста одличја сврстао се и Емин Јусовић из Пријепоља, извукавши из опасних таласа Лима деветогодишњег дечака.

Додели плакета „Вечерњих новости“ присуствовале су многобројне угледне личности, међу којима су представници дипломатског кора, епископ хвостански Атанасије, Владан Батић, републички министар правде, Борис Тадић, председник Управног одбора ЈП ПТТ Србије, Рада Трајковић, градоначелник Новог Сада Бранислав Новаковић, Радмила Хрустановић, градоначелница Београда, као и многобројни представници Српске православне цркве и Војске Југославије.

 

СПЕЦИЈАЛНЕ ПЛАКЕТЕ

Специјалну плакету за подвиг године добили су Драган Перић из Франкфурта, који је болесној девојчици у последњем трену послао неопходни лек. Благоје Јовановић, радник „Термоелектре“, дао је крв више од 130 пута – исто одличје. Милисав Јанковић трчао је од храма Светог Саве до Грачанице како би малишанима без родитеља прикупио помоћ.

Исту плакету добили су и доктори Драгана Вујић и Срђан Пашић из Института за мајку и дете.

Други пут у традицији доделе плакета за најхуманији подвиг ово признање је постхумно додељено – Сретену Анђелковићу, поштару из Земуна.

 

ДЕЦА, А ЈУНАЦИ

Златном плакетом окитили су се малишани из Основне школе „Бранко Радичевић“ из Обилића. Живе и уче ограђени решеткама и жицом. Кажу да не знају да ли да се надају, или је њихов опстанак нада другима. Признање је примила директорка школе Рада Премовић.

Њихов вршњак из Борче, једанаестогодишњи Марко Живојиновић, добио је такође Златну плакету, јер је из залеђене реке спасао два друга.

 

ЗАХВАЛНИЦА

– Речи су непотребне јер дела говоре много гласније од сваког језика – рекао је захваљујући се на признању владика рашко-призренски Артемије.

– Монаси подвиге не чине ради људске и земаљске славе, већ с вером у Христа, и оца небеског који види и вратиће трајну славу. Не могу да не искажем захвалност што су тајни подвизи монашки постали јавни раније, већ овде на земљи.

 

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ