САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

FormatFactoryindex

У свом настојању да се одрекне Косова и Метохије Александар Вучић на један доста ружан начин злоупотребљава познатог српског књижевника Борислава Пекића. Председник Републике је истргао из контекста размишљање српског писца да је важнији простор на коме Срби живе него онај на коме су некада живели. Некоректном манипулацијом он импутира Пекићу да Србија треба да се одрекне Косова и Метохије.

На састанку са Ангелом Меркел он маше са овом истргнутом формулацијом јер, забога, осим њега и други су за прихватање свеобухватног мировног споразума са Косовом и Метохијом.

На овај начин председник Републике представља српској јавности да је и Борислав Пекић био за независно Косово што је тешка, гола и брутална лаж. Ствари управо стоје обрнуто. Борислав Пекић није био задовољан националном политиком Демократске странке чији је био члан па је са Војиславом Коштуницом формирао Демократску странку Србије. Зато у политичком програму Демократске странке Србије Косово и Метохија заузимају важно место као нетуђиви део Републике Србије. Борислав Пекић је снажно инсистирао на томе.

Његов главни постулат који је дуги низ година био основна идеја Демократске странке Србије гласи демократско и национално – да, демократско или национално – не.

Када је у питању Александар Вучић код њега нема ни демокртског ни националног. Демократског нема јер уводи диктатуру у Србију, а националног још мање јер потписујући Бриселски споразум он се одрекао Косова и Метохије.

Управо због тврдих националних ставова њему је комунистичка власт забранила повратак у Србију, због чега је дуги низ година провео у Енглеској. За разлику од нашег председника никада није прихватао протестантизам а још мање Вебера, већ се строго држао светосавља и косовске идеје које се Александар Вучић стиди.

Када је у питању Косово и Метохија подсећамо председника да на Косову и Метохији и даље живи више од 100 хиљада Срба тако да његова мисао да је то земља у којој су Срби некада живели није тачна. Народни покрет Срба са Косова и Метохије «Отаџбина» разуме потребу, како председник рече, да његова деца боље живе у Европској унији али да ли због његове деце 60 хиљада српске деце са Косова и Метохије треба да заврши у жутој кући Хашима Тачија?

Са Косова и Метохије пре не тако давног времена протерано је више од 220 хиљада Срба. Интересанто је да за време своје владавине од 6 година Александар Вучић ниједног – и словима ниједног – интерно расељеног Србина није вратио у јужну српску покрајину.

Али ако председник нема ни демократско ни национално поставља се питање шта је главна идеја водиља Александру Вучићу? То је новац и само новац.

 

Косовска Митровица
01.03.2018. године                                                                      Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“