Поново отворен Храм Гроба Господњег у Јерусалиму

У саопштењу објављеном у уторак, верски лидери су се захвалили шефу израелске владе Бењамину Нетанијахуу за „конструктиван допринос“ решавању проблема

Тродневни протест представника конфесија које управљају Храмом Гроба Господњег у Јерусалиму (православни, римокатолици и Јермени – монофизити), окончан је обнављањем приступа главној светињи Јерусалима – Храму Гроба Господњег и капели у којој се на Велику суботу догађа чудо силаска Благодатног Огња.

У саопштењу објављеном у уторак, верски лидери су се захвалили шефу израелске владе Бењамину Нетанијахуу за „конструктиван допринос“ решавању проблема и изразили спремност за сарадњу са међуресорном радном групом која се бави тражењем компромиса на челу с министром Цахи Ханегбијем.

Израел се сложио да изађе у сусрет „црквама“ у још једном спорном питању, замрзавајући предлог закона о експропријацији земљишта у Јерусалиму, које је грчка патријаршија средином 20. века дала у дугорочни закуп и уочи истека уговора уступила новим власницима скупа са тамо изграђеним насељима.

„Израел је поносан што је једина држава на Блиском истоку где хришћани и припадници свих религија имају потпуну слободу вероисповедања и мољења. Израел – то је дом просперитетне хришћанске заједнице и радо прима хришћанске пријатеље из целог света“ – саопштено је из канцеларије Бењамина Нетанијахуа.

 

 

 

Извор: Стање ствари