Срђан Шкоро: Ускоро ни умрлицу нећемо смети да објавимо без сагласности СНС

У Политици без одговора због чега је цензурисан in memoriam текст


Зграда Политике (Фото: Станислав Милојковић)

Главни уредник Политике Жарко Ракић јуче није желео да одговори на питање Данаса због чега је in memoriam текст Срђана Шкора у овом листу цензурисан.

Без одговора су били и други уредници у овој медијској кући.

Из текста који је у част Дарка Новаковића, недавно преминулог арт директора Политике, написао новинар Срђан Шкоро, елиминисане су реченице у којима се говори да је Новаковић, између осталог графички опремио књигу „Вучић и цензура“, чији је Шкоро аутор.

„Једна од последњих књига коју је преломио била је „Вучић и цензура“, а Дарко довољно смео и храбар да се именом и презименом потпише испод свог рада“, гласе редови који су нестали из иницијалног текста.

– Ако је ова власт толико успешна као што стално истиче, како је могуће да им наслов једне књиге „Вучић и цензура“ толико смета да су морали да га цензуришу. То најбоље говори нашта је спремна ова власт. Да апсурд буде већи, наслов моје књиге је цензурисан у тренутку док су на Хепи телевизији срдачно разговарали председник Вучић и в.д. главног уредника ПолитикеРакић. Уколико се овако настави, бићемо суочени да више нећемо моћи ни умрлицу да објавимо ако то не одговара СНС-у – каже за Данас Срђан Шкоро. Он додаје да је злоупотреба умрлих, нажалост, постало поље где се такмиче власт и опозиција, „трудећи се ко ће оставити негативнији утисак у јавности“.


Корице књиге „Вучић и цензура“ (Извор)

Независно удружење новинара Србије оштро је осудило цензурисање in memoriam-a у дневном листу Политика.

„Колико год да смо претходних месеци и година готово навикли на примере тихе цензуре и галопирајуће аутоцензуре, НУНС је шокиран овим неуобичајеним примером цензурисања. Слично политичко „редиговање“ некролога не памте ни наши најстарији чланови“, наводи се у саопштењу НУНС-а.

Опрема: Стање ствари

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ