Дачић: Могли бисмо да разменимо север Косова за југ Србије! (њузнет или озбиљна вест?)

ivica dacic o razmeni teritorijaСрбија би могла, на основу договора са Приштином, да усвоји уставни закон који би омогућио пребацивање овлашћења влади у Приштини, а у складу са уставом Србије, рекао је у разговору за сутрашње издање немачког дневника „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ председник владе Србије Ивица Дачић.

На питање да ли се залаже за промену устава, у чијој преамбули се наводи да је Косово део Србије, Дачић је рекао да то „није лако, јер би за то морао да буде одржан референдум“.

„Ми смо у овој земљи имали политичаре који су инсистирали на томе да стварност мора да се управља према уставу. Али тако није. Реалност на Косову је другачија. То морамо да имамо у виду“, навео је српски премијер.

Упитан на који начин то треба да се учини, Дачић је одговорио да „на основу политичког договора са Приштином може да се донесе уставни заком којим би овлашћења била предата влади у Приштини, у сагласности са нашим уставом“.

Председник Владе Србије оценио је и да би Београд и Приштина „са лакоћом могли да се сагласе око размене територија“, односно размене севера Косова за општине на југу Србије које су претежно насељене албанским становништвом.

„Али, то не би било прихватљиво за Вашингтон. Тамо се сматра да би то могло да доведе до новог рата у Македонији“, рекао је Дачић.

У интервјуу за немачки дневник Дачић је нагласио и да Србија не жели за Србе малу српску државу на Косову, каква је Република Српска у Босни и Херцеговини, већ жели да Србима „буде допуштено да се удруже у регион, који би био само један од више таквих на Косову, регион какви су и други у Европи“.

Истовремено је премијер Србије „неоснованим“ назвао страховања косовских Албанаца да би већа овлашћења за заједницу српских општина могла да воде у сепаратизам.

„Ми живимо у Европи у којој постоји на стотине региона, који делом имају много већа овлашћења и који ни на који начин нису фактор дестабилизације, напротив. У нашем интересу није дестабилизација Косова. Важно је да тамо влада мир“, рекао је Дачић.

БЕТА