Недеља месопусна у Дудовици

DSC_0121-300x199

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је у Недељу месопусну, 29. јануара/11. фебруара, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Архимандрит Варнава (Димитријевић), јереј Жељко (Јовановић), јереј Игор (Матијевић) и јерођакон Паладије (Матић). Светој Литургији је присуствовало око 70 верника.

Након Литургије у својој архипастирској беседи Владика Артемије је говорио о страшном Суду Господњем и припреми за предстојећи Свети Велики Пост.

„Данас, Недеља Страшнога суда, данас је недеља управљена на непокајане грешнике, оне који се не кају, да им предочи шта их чека на страшноме и праведноме суду Божијем. И ту нам Он говори и о  оним праведницима који се кају за грехе своје, али посебно за оне који се не кају. Зато данашње Јеванђеље, браћо и сестре, има веома велики значај за свакога од нас, јер сви ми можемо себе пронаћи у томе Јеванђељу и морамо пронаћи, јер када пођемо одавде постоје само два пута. Када дође судија Господ Христос по други пут, да суди живима и мртвима, и да свакоме да по делима његовим, онда ће сви људи бити сабрани пред то судиште Његово, али неће сви бити у једној маси, него ће бити раздвојени –„једни са десне стране, а други са леве стране Судији“ – каже Јеванђеље: „као што пастир разлучује овце од јаради.“ Они са десне стране представљају праведнике, а они са леве стране грешнике.

Нека би дао Бог да ове свете припремне недеље буду добра припрема за улазак у Часни Велики Пост и да нам Господ дарује снаге да га пребродимо као једну велику морску пучину без бродолома, без штете за душу своју, него да нам тај Свети Пост буде бања душе, на исцелење душе и тела и на живот вечни.“

Потом је приређено послужење за све присутне од стране сестринства манастира и верног народа при овој катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.