ФОТО: ВУЧИЋ СЕ САСТАО С БОЗАНИЋЕМ, НА КАПТОЛУ С ЊИМА БИЛА И ПРЕДСЈЕДНИЦА Кардинал српског предсједника примио у некадашњој Степинчевој радној соби

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у понедјељак навечер на Каптолу са загребачким надбискупом, кардиналом Јосипом Бозанићем, а с њима у друштву била је и предсједница Републике Колинда Грабар-Китаровић, објавио је Вучићев уред.

Бозанић је, како наводе у Вучићевом уреду, поздравио ‘храбар искорак у побољшању српско-хрватских односа, који су данас заједно направили предсједник Вучић и предсједница Грабар Китаровић’.

– Предсједник Вучић је рекао да Католичка црква у Хрватској може пуно помоћи у зближавању два народа и двију земаља и да се нада да ће се у будућности више говорити о ономе што нас спаја, а не о ономе што нас раздваја, наводи се у приопћењу из Вучићева уреда.
– Кардинал Бозанић је рекао да су односи Србије и Хрватске кључни за овај дио Еуропе и да подржава сваку врсту дијалога који те односе може побољшати, закључује се у приопћењу.


Накнадно је приопћење с фотографијама објавио и Тисковни уред Загребачке надбискупије. На фотографијама је видљиво да је састанак одржан у некадашњој радној соби блаженог кардинала Алојзија Степинца, чија је канонизација предмет пријепора између Католичке и Српске православне цркве. Такођер, на фотографијама је видљиво да су узваници на састанку сједили за столом испод великог Степинчевог портрета.

Но, ни у једном од двају приопћења не спомиње се је ли међу темама разговора била и Степинчева канонизација, иако је сам Вучић тијеком заједничке конференције након састанка с предсједницом Грабар Китаровић неизравно најавио да ће о томе бити разговора.

– Питање кардинала Степинца, као и логора Јасеновац страховито је болно за цијели српски народ. На сусрет с кардиналом Бозанићем идем у доброј вјери с добром намјером да успоставимо боље односе. Кардинал Бозанић може придонијети бољем односима с православцима у Хрватској – рекао је раније Вучић додајући да су хрватска и српска стајалишта о кардиналу ‘потпуно опречна’.

У приопћењу Тисковног уреда Загребачке надбискупије откривају да је састанак у Надбискупском двору трајао 40 минута.

– У дужем, (четрдесетоминутном), отвореном разговору размотрена су питања која се тичу односа вјерника Католичке Цркве и Српске Православне Цркве, како у Хрватској тако и у Србији, стоји у приопћењу.

– Исто тако, дана је подршка да се договором рјешавају отворена питања између Републике Хрватске и Републике Србије како би се што више учвршћивали добросусједски односи и стабилан мир међу двјема државама, закључује се.

 

 

Извор: Јутарњи.хр