„ЈА СА КОСОВА НЕ ИДЕМ“: 11 година од смрти пјесникиње Даринке Јеврић

Даринка Јеврић

Пјесници Удружења књижевника Црне Горе на Трибини „Ријеч“ у Подгорици вечерас су поводом 11 година од смрти Даринке Јеврић подсјетили на живот и стваралаштво једне од најзначајнијих савремених српских пјесникиња.
Говорећи о Даринки Јеврић, која ће бити запамћена по ријечима „Ја са Косова не идем“ у вријеме егзодуса Срба 1999. године, уредник Трибине „Ријеч“ пјесникиња Милица Краљ подсјетила је да је Јеврићева до мартовског погрома 2004. године остала да живи у Приштини и да и животом и пјесмом у потпуности дијели судбину свог рода.

„Њено име и њена непоколебљива одлука – гесло `Ја са Косова не идем, то није сагласно са мојом поезијом` – симболизује српски народ на Косову и Метохији“, рекла је Милица Краљ.

Она је нагласила да је Даринка Јеврић била затворена у гето са сународницима, одакле је сабирала свирепо и немилосрдно искуство вјековне српске жртве и исписала аутентично потресно пјесничко свједочанство страдања и патње.

„Славјанска госпа, песникиња Даринка Јеврић `дароватељица речи узорне` и `Вила Равијојла српског песништва` и `сестра и вечна невеста` – како су је из милоште називала песничка сабраћа, опјевала је снажном непоколебљивом и непосусталом песмом све муке усудног косметског простора“, додала је Милица Краљ.

О животу и стваралаштву и етичкој постојаности Даринке Јеврић говорили су пријатељи, поштоваоци њене родоплемените животне и пјесничке субине.

Даринка Јеврић рођена је 21. октобра 1947. године у Глођанима крај Пећи.

Објавила је пјесничке књиге „Додир лета“, „Преварени тишином“, „Нестварни записи“, „Ижице“, „Хвостанска земља“, „Слово љубве“, „Јудин пољубац“, „Дечанска звона и друге песме“, а постхумно су објављене „Посланице с Проклетија“ /приредиле Митра Рељић и Нада Павићевић/.

Добитница је књижевних награда Младости, Лимских вечери поезије, Ратковићевих вечери, Смедеревске песничке јесени, „Лазар Вучковић“, Вукове награде, Грачаничке повеље, „Милице Стојадиновић Српкиње“, Матићеве повеље, „Гордана Тодоровић“ и постхумно Повеље трибине „Ријеч четвртком“-„Кнез Лазар“ и награда УНИРЕКС-а „Душан Костић“.

Пјесници и пријатељи су вечерас у сјећањима на Даринку Јеврић подсјетили како је крајем 80-година прошлог вијека демонстративно напустила Друштво књижевника Косова и одбила Децембарску награду Косова.

Радни вијек провела је у приштинском „Јединству“ и као уредник поезије у часопису „Стремљења“, а била је и члан уредништва новосадске „Сцене“.

Даринка Јеврић умрла је 16. фебруара 2007. године“.

*

Извор: ИСКРА