Аустралијски студент преко фитнеса открио многе америчке тајне базе по свету

У ЧУДУ СЕ НАШЛИ И БРИТАНЦИ, ФРАНЦУЗИ И НЕМЦИ – „ОСВЕТЉЕНЕ” И НЕКЕ РУСКЕ БАЗЕ

  • Натан РАСЕР – захваљујући навици америчких војника да не искључују своје фитнес-трекере и апликацији која региструје где трче и баве се спортом – открио где се налазе и супертајне војен базе САД на Блиском Истоку и у Африци
  • Натана је посебно интересовао Блиски Исток, а ту је желео да провери: може ли се помоћу трекер-тачака утврдити где се налазе амерички војници. Био је то пун погодак: „Тај део карте исте компаније светлео је као новогодишња јелка”
  • Идући Расеровим трагом, у међувремену се прославио и новинар Адам Ронсли који је открио мноштво трекер-трагова на плажи главног града Сомалије, Могадиша, где се налази тајна база CIA
  • Трекер-тачака само нема на територији Ирана. А ни око локација у Сирији где се налазе војници те земље

          У СЈЕДИЊЕНИМ Државама се разгорео грандиозан скандал у чијем епицентру је аустралијски студент који је случајно – захваљујући навици америчких војника да не искључују своје фитнес-трекере – открио где се налазе и супертајне војен базе САД на Блиском Истоку и у Африци.

          Тиме је истовремено показао: да је те базе на исти начин могао открити и било ко други.

          У првим сатима скандала – док је Пентагон покушавао да нешто уради са таквим `цурењем` колосдалне количине тајних информација – корисници интернета су се такмичили ко ће пронаћи више америчких „тајних објеката” по свету.

Натан Расер

          Аустралијски студент има 20 година, из Канбере је и зове се Натан Расер. Студира међународне односе, а посебно га интересује Блиски Исток.

          Захваљујући апликацији компаније Strava за фитнес-трекере `ископао` је мноштво више него занимљивих објеката по целом свету. Сасвим прецизно, добро је проценио значај њене карте света на којој се – наспрам ноћног неба светле тачке на којима је током две последње године била регистрована активност GPS-трекера. Њих 27 милиона.

           Одушевљени Расер је о свом открићу написао твит:

          „Strava је објавила карту света. То је 13 трилиона GPS-тачака од њених корисника. Све изгледа веома лепо, али неће нароито обрадовати оне који се баве специјалним операцијама. Према овим тачкама могу се сигурно идентификовати и картографисати базе САД”.

Трекер-линије око Пентагона

          Милиони „тачака” су се у тами сливали у сијајуће маршруте, а са укључивањем Google-maps лако се могао наћи сателитски снимак америчких база и других локација.

          Расеров отац је синовљевом открићу нешто касније додао разјашњење:

          „Уз помоћ те апликације, свако ко пожели може видети где живе и трче или возе своје бицикле богати бели људи”.

          Натана је, међутим, посебно интересовао Блиски Исток, а ту је желео да провери: може ли се утврдити где се налазе амерички војници.

          Био је то пун погодак: „Тај део карте исте компаније светлео је као новогодишња јелка”.

          Територије Ирака и Сирије биле су „апсолутно црна позадина”, а по њој су биле светлеће тачке. Када је ту `слику` изоштрио и приближио, открио је око америчких база места за шетње, трчање и бављење спортом. Открио је и стражарска места око којих су – од досаде – кружили стражари.

          „Напипао” је и путеве према објектима нејасне намене усред пустиње.

          Биле су о делом познате америчке и руске војне базе (у Сирији).

          Међутим, о многим `тачкама` око којих је редовно светлуцала активност GPS-трекера до Ресера се није знало ништа.

          Натан је планирао да након студија тупи у обавештајну службу своје земље, али је сада све постало неизвесно.

          У целој причи постоји још један `јунак`: Немац Тобијас Шнајдер. Политиколог и експерт за Блиски Исток који се бави грађанским ратом у Сирији.

Тобијас Шнајдер

          Он је два минута пре Ресеровог твита – позвавши се такође на карту компаније Strava написао да ће захваљујући трекерима америчке војне објекте у Сирији постало лако и једноставно идентификовати.

          Идући Расеровим трагом, у међувремену се прославио и новинар Адам Ронсли који је открио мноштво трекер-трагова на плажи главног града Сомалије, Могадиша, где се налази тајна база CIA.

          Jедан корисник Твитера октрио је где се на територији Јемена налазе саудијски ракетрни системи Patriot.

          За неочекиване проблеме, Пентагон је у доброј мери крив сам. Јер, годинама је подстицао своје припаднике да користе фитнес-трекере Fitbit, рачунајући да ће на тај начин помоћи да се његови припадници не дебљају.

          Произвођачи трекера тврде да нису ништа криви и да њихове `справице` имају и команду „искључити из мреже” чије коришћење би искључило `сваку дискрецију`.

          Посебан је проблем што су произвођачи власницима `справица` омогућили да међусобно комуницирају и да се хвале претрчаним километрима и осталим, а то је подразумевало да су стално укључене…

          У чуду су се наши и Британци, Французи, Немци… „Тачке” светле и око њихових тајних објеката. А и око неких руских…

          Тобијас Шнајдер  указује да на територији Ирана не светле никакве фитнес-тачке.  Да иранских трекера нема ни у Сирији…

*

Извор: ЦАРСА