МАЈКА ХРАБРОСТ БИЛА БИ ДАНАС ПОНОСНА НА СВОГ НИЏУ: Свој живот Јелена је дала за сина, а он већ на јесен креће у школу! Ево како данас изгледа! (ВИДЕО)

Приједор – Син Јелене Трикић – Дуновић, Мајке Храброст из Приједора, Никола (5) израстао је у веселог дечака крупних смеђих очију. У октобру ове године напуниће шест година, те ће на јесен можда кренути у школу.

јелена трикић

„Изузетно је бистар. Кренуо је јесенас у вртић и за само два дана запамтио је свим другарима имена и презимена. Будући да деца могу у школу са пет година и седам месеци, а Никола ће имати шест година у октобру, можда крене и у школу, али видећемо“, каже поносни Николин отац Горан Дуновић. Наводи и да Никола редовно посећује мајчин гроб у Дрвару.

„Водимо га на гробље. Он сада зна да мама није са нама и да је на небу, још не зна како се све то десило. Међутим, врло брзо ће и осталог постати свестан“, прича Горан.

Са осмехом који плени срце и веселим очима, Никола сада своје дечачке дане најрадије проводи цртајући.

јелена трикић

Фото: Бојана Мајсторовић, РАС Србија

„Највише волим да цртам и бојим плавом бојом. Имам пуно другара у вртићу, волим вртић, али не волим што морам рано да устајем“, кратко нам је испричао Никола поносно показујући нове фломастере.

Отац Горан је запослен као просветни радник и труди се да Николи приушти безбрижно детињство.

„После Јеленине смрти, људи су се јављали из многих места, чак и из Аустралије. Слали су му играчке и поклоне. Моја сестра из Словеније и сада му шаље одећу“, прича он.

Додаје да је мањи интерес јавности, али да им то сада и одговара, јер не морају стално да причају о најболнијим тренуцима у животу. Међутим, оно што највише изненађује породицу „Мајке храбрости“ из Приједора јесте чињеница да њена жртва није достојно обележена у месту где је живела.

„Говорили су нам да ће неку од улица назвати Јелена Трикић – Дуновић, чак су спомињали да ће и неко породилиште да добије њено име. Изгледа да су политичари то користили за своју промоцију, јер после толико година нема ниједне улице са њеним именом. Ја бих то волео само због ње, јер се она толико жртвовала“, истиче Горан.

Додаје да и у Јеленином родном Дрвару, нема натписа који подсећају на несебичност Николине мајке.

„Чули смо да ће бити отворен вртић у Дрвару и да ће бити посвећен Јелени, али и да ће можда имати назив „Мајка и дете“. Било би лепо да ипак носи њено име вртић у месту где је она рођена“, сматра он и тврди да Јеленину жртву никада није злоупотребио.

„Само желим да ми син буде здрав. Да израсте у поштеног човека и да заврши школу, а ја ћу га подржати да постане оно што он буде желео. Међутим, ако остане овако тешка економска ситуација, ја ћу га први наговарати да оде у инострантво“, каже он. Наводи да редовно посећују Јеленине родитеље у Дрвару, и да се цела родбина труди како Никола не би испаштао јер расте без мајке“.

Остварила се као мајка

Јелена Трикић – Дуновић (32) умрла је у новембру 2012. године, 40 дана пошто је родила Николу. Изгубила је битку са опаком болешћу, раком мозга. Ова болест је није спречила да заувек остави траг иза себе. Одбила је лечење хемотерапијом, јер је хтела да се оствари као мајка. Поред тога, што је у току борбе са раком постала мајка, Јелена је и дипломирала на Економском факултету. Због њене несебичности и огромне жртве, добила је назив „Мајка храброст“.

 

 

Извор: Хронограф