НАЛАЗ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Младића замало да убију у судници

Шта су наши лекари утврдили приликом прегледа српског генерала у Хашком трибуналу. Болести које су скриване: оштећења мозга, шум на срцу, деменција…

 Ратко Младић Фото Танјуг

Ратко Младић Фото Танјуг

ПРЕЖИВЉЕНИ инфаркт, скоро свакодневни бол у грудима, шум на срцу, више оштећења мозга, прва фаза деменције, поремећај пажње, само су неке дијагнозе које су српски лекари утврдили приликом прегледа генерала Ратка Младића у децембру у притвору у Схевенингену, а које се не налазе на списку болести које су установили холандски лекари, који га лече.

Закључак кардиохирурга Велибора Ристића и неуролога Горице Ђокић је да Младић због озбиљно нарушеног здравственог стања није био способан за суђење.

Младићев адвокат Драган Дан Иветић каже нам да је ово само мањи део Младићевих здравствених проблема које су открили српски лекари.

– Остало због прописа суда у Хагу не смемо да откривамо. Има још једна озбиљна дијагноза коју нису утврдили притворски лекари, већ српски, али је од суда означена као тајна – каже нам Иветић.

Одбрана је на основу ових нових података и доказа јуче у Хаг послала три поднеска. Затражили су да се генералу Младићу поништи првостепена пресуда, јер није био способан за суђење, да се привремено пусти на болничко лечење у Србију на четири месеца и да се против притворских лекара поведе истрага због опструкција и лошег лечења Младића.

Иветић нам каже да су српски лекари утврдили да је кардиолошка слика много гора, него што су чланови одбране на основу раније достављене документације мислили.

– Младић се ноћу буди због болова у грудима, а на то притворски лекари не реагују. Два пута је у децембру тражио да иде у болницу због великог бола у грудима, али они су то игнорисали, а нама негирају да се уопште жалио. Жали се да не може да спава, а лекари кажу да је у реду. Не прима лекове које би требало, али прима погрешне или оне који не делују.

Иветић додаје да је утврђено да су Младићу на дан пресуде давали три врсте лекова за избацивање воде, како би му смањили притисак, али то је превелика количина од које може да застане срце. Због тога му је и било лоше и морао је да изађе из суднице. Притисак који је тад био 180 означили су као нормално стање.

– И кад га је Ристић прегледао у притвору, измерен му је притисак 204 са 95. Српски лекар је рекао да има хипертензиону кризу и да мора одмах у болницу, јер је то прединфарктно стање, али су се расправљали са њим и прекинули ми посету и преглед. Младића су после тога оставили самог у ћелији да се смирује.

Бранилац нам објашњава да је Ристић на слушалицама чуо шум у категорији између 3 и 4 на скали од шест, који тамошњи лекари нису никада раније ни евидентирали, нити лечили:

– Немогуће је да лекар не чује такав шум и не може он одједном да се појави у тој јачини, што значи да дуже време постоји. Др Ристић наводи да хитно мора да буде пребачен у болницу, како би му се урадили сви тестови, јер му до сада у Хагу нису радили чак ни основне анализе срца.

Што се тиче неуролошке слике, ни она није ништа боља.

– Неуролог Горица Ђокић урадила му је више тестова и закључила да има деменцију и благи поремећај когнитивне функције – опада му пажња и концентрација, меша временске периоде и заборавља речи. То значи да не може да прати суђење – каже нам Иветић. – Та деменција је настајала у последњих пет до седам година. Имао ју је све време док је трајало суђење, а лекари у притвору је нису установили, нити лечили.

Иветић нам каже да су лекари на снимцима видели много оштећења мозга која нису била видљива 2013. године. Они указују да је имао неколико можданих удара, које у Хагу не признају. Прихватају само два из ранијег периода.

– Мозак му не ради у пуном капацитету и мишљење докторке Ђокић је да Младић мора да се лечи у болници. Чињеница је да он не може значајно да учествује у припреми одбране. Неуролошки тестови које му тамо раде су на енглеском и раде их са преводиоцем, што је бесмислено, јер морају бити на српском да би се уочили недостаци.

ФАЛСИФИКУЈУ ДОКУМЕНТАЦИЈУАДВОКАТ Лукић наводи да су први пут добили Младићеву здравствену документацију 2015, а онда две године нису добијали ништа. Целу прошлу годину су се жестоко борили да добују лекарске извештаје, анализе, снимке и највећи део тог материјала добили су тек у децембру, након пресуде. Ипак, опет је недостајао један део. – Све време крију документацију и фалсификују. Рецимо, тамо где се види дијагноза, да је имао инфаркт, преко те речи налепили су Младићево име. Ако покушамо да скинемо, поцепаћемо, па гледамо преко светла да бисмо прочитали шта је испод написано.

Супруга Боса и син Дарко Фото З. Јовановић

Генералов син Дарко Младић каже нам да је сада откривен мотив зашто српским лекарима није дозвољено да га прегледају пре пресуде.Генералов син Дарко Младић каже нам да је сада откривен мотив зашто српским лекарима није дозвољено да га прегледају пре пресуде.

– Тада би се открило да није способан за суђење. То значи да су све време то знали, али су му ипак судили – закључује млађи Младић.

Иначе, лекари из Србије имали су одобрење да Младића прегледају два дана, али оба пута су прекинути прегледи доктора Велибора Ристића. Првог дана, јер је инсистирао да уради ЕКГ, а другог због инсистирања да се Младић пребаци у болницу због превисоког притиска.

ФАЛКЕ УКРАО ОДОБРЕЊЕ ЗА ЕКГ

МЛАДИЋЕВ бранилац Бранко Лукић каже нам да је пре посете српских лекара договорено да им се дозволи коришћење комплетне опреме у притворској амбуланти.

– Међутим, доктор Фалке забранио је да се користи амбуланта, па је преглед одржан у соби са неколико столица и фотељом. Док су Ристић и Ђокић прегледали Младића, он је са стола из документације узео судско одобрење за коришћење ЕКГ и однео га. Притворски службеник им после није дозволио да ураде ЕКГ, јер немају тај папир. Иако је Ристић био прилично упоран, пошто се Младић жалио на бол и био је идеалан тренутак да се уради ЕКГ код таквог пацијента, није му дато.

*

Извор: НОВОСТИ