Румунски Мађари траже територијалну аутономију „у историјским границама“

ТРАЖЕ ТЕРИТОРИЈАЛНУ АУТОНОМИЈУ ЗА СВА НАСЕЉА СА СВОЈОМ ВЕЋИНОМ, ПЛУС КУЛТУРНУ – НА НИВОУ ЗЕМЉЕ

  • Три њихове водеће партије објавиле: „Сматрамо да територијална аутономија секељске покрајине мора бити конкретизована у форми аутономног региона у његовим историјским границама. Њен руководећи орган мора имати регионална законодавна и извршна овлашћења у областима образовања, културе, информација, економије и функционисања административног апарата. Мађарски језик по статусу мора бити изједначен са румунским“
  • Лидер у Румунији владајуће Социјалдемократске партије – Ливиу Драгнеа – изјавио да је тражење територијалне аутономије за Секељ „неуставно и неприхватљиво“

        ДОГОДИЛО се очекивано: румунски Мађари су затражили територијалну аутономију.

        Три њихове главне политичке партије – Демократски савез Мађара Румуније, Грађанска мађарска партија и Народна мађарска партија Трансилваније – заједничком политичком изјавом, коју су потписали њихови лидери у Клужу (Напоку) затражили су територијалну аутономију за Секеље. А за сународнике у области Парциум, која је северно и западно од Трансилваније, захтевају „посебни статус“.

        Секељи, или Секлери, су Мађарима блиска национална мањина у Трансилванији.

        Живе у окрузима Ковасна, Харгита и Муреш. Одавно траже аутономију, али су румунске власти те захтеве све досад проглашавале за сепаратистичке и сецесионистичке.

        Трансилванија је све до 1918-те била саставни део Аустро-Угарске империје. Данас у Румунији има око 1,3 милиона Мађара који чине 6,5 одсто њеног становништва.

        Мађарски лидери траже регионалну аутономију за Мађаре Секеља, односно – административну аутономију у насељима са већинским мађарским становништвом, а културну аутономију за све Мађаре Румуније“.

        У заједничкој изјави три партије се додано наглашава и прецизира:

        „Сматрамо да територијална аутономија секељске покрајине мора бити конкретизована у форми аутономног региона у његовим историјским границама. Његов руководећи орган мора имати регионална законодавна и извршна овлашћења у областима образовања, културе, информација, економије и функционисања административног апарата. Мађарски језик по статусу мора бити изједначен са румунским“.

        Лидер у Румунији владајуће Социјалдемократске партије – Ливиу Драгнеа – изјавио је да је тражење територијалне аутономије за Секељ „неуставно и неприхватљиво“:

        „То питање уопште не подлеже разматрању!“

*

Извор: ФАКТИ