Rue des Serbes – Српска улица у Кану

ПИШЕ: Бора Радовановић

Кан је град престижа, град културних догађања, град најпознатијег филмског фестивал, град звјезда и свијетлости. Ретки су они који нису чули за Кроазету, најпознатију улицу у Кану, одмах изнад главне плаже. Дуж цијеле улице налазе се луксузни хотели, продавнице најпознатијих модних креатора и скупи ресторани. У ту, једну од најпознатијих улица на свијету улива се Српска улица (Руе де Сербес), код продавнице Gucci.

Српска улица је једна од најљепших улица у Кану, и права је атракција за наше школарце који, на својим екскурзијама, пролазе кроз ово француско љетовалиште на Азурној обали.

Како је ова улица добила име, нисмо успјели да сазнамо. Међутим, прије извјесног времена срео сам познаника из Шапца који ми је испричао свој доживљај. Пре неколико година, са породицом и пријатељима, боравио је у Кану. Шетајућу главном улицом, Кроазетом, наишли су на улицу и таблу на којој је писало Српска улица. Запањени, застали су на том мјесту. Видевши их како стоје збуњени пришао им је средовечни Француз. Рекао је да је примјетио како су изненађени и збуњени, и питао их да нису можда Срби. Када су му рекли да јесу, позва их је на на кафу. Том приликом им је испричао како је улица добила име. Причу му је испричао његов деда.

                                           Српска улица

У току Првог свјетског рата у Канску луку упловио је брод са српским рањеницима. Са брода, запрежним колима, рањеници су превожени до болнице, која се налазила на крају ове улице. Вест се брзо прочула по граду. Грађани Кана су масовно изашли на улицу, створивши шпалир дуж цијелог пута до болнице. Клицали су храбрим српским војницима. Са собом су понијели храну, воду, гардеробу и наравно цвијеће за српске хероје. Нису се разишли док и последњи српски рањеник није смјештен у болницу. За вријеме боравка наших рањеника у болници, грађани Кана су их често обилазили доносећи им поклоне, исказујући своје дивљење за њихову храброст и чинећи све да им боравак у Кану учине што подношљивијим.

У знак пијетета према храбрим српским јунацима и савезницима, који су се опорављали у њиховом граду, ова улица је добила има Руе де Сербес.

Захваљујем се пријатељу из Шапца, који ми је испричао ову причу, као и непознатом становнику Кана, што ће ова прича бити отргнута од заборава.

Деведесетих година прошлог вијека био је расписан референдум са предлогом да се улици промени име. Становници Кана су предлог одбили и тако остали привржени историјском пријатељству између два народа.

 

*

Извор: ЦАРСА