Бакљаде по украјинским градовима у славу Хитлеровог сарадника Степана Бандере

У КИЈЕВУ СЕ КЛИЦАЛО „УКРАЈИНА ИЗНАД СВЕГА” И „БАНДЕРА ЋЕ ДОЋИ И ЗАВЕСТИ РЕД”

  • Бандеровци су у Другом светском рату побили безмало милион људи. Највише Јевреја, Пољака и Руса, али и Украјинаца. Само у време Волињског покоља су ликвидирали око 200.000 Пољака и 28.000 Јевреја

          УКРАЈИНСКИ екстремни десничари и неонацисти поново су организовали бакљаде у центру Кијева и више градова на западу земље.

          Све товом 109-те годишњице од рођења  свог идола Степана Бандере.

          У Кијеву је бакљада потрајала око један сат, уз учешће присталица партије Свобода, полувојне организације Десни сектор, Националног корпуса и Конгреса украјинских националиста.

          Колона је прошла од споменика Тарасу Шевченку до Мајдана Незалежности (Трга Независности). Учесници марша су извикивали: „Слава нацији, смрт непријатељима!”, „Бандера ће доћи и завести ред” и „Украјина изнад свега”…

          На Мајдану су наступили украјински политичари и историчари. Слушали су их они који би се – ако би се поређење правило са Хрватском – мирно могли назвати украјинским наоусташама.

          Сличне манифестације одржане су поподне и вечерас и у Лавову, Тернопољу, Дњепру, Кривом Рогу, Ровну и Мелитопољу. Маршеви националиста одржани су и у Славјанску, Авдејевки.

          Бандеровци су, поред свега осталог, расисти. Само, нимало им не смета што је Степан Бандера и по оцу и по мајци – чистокрвни Јевреј.

          Бандеровци су у Другом светском рату, у којем су били на страни Хитлера, побили безмало милион људи. Највише Јевреја, Пољака и Руса, али и Украјинаца.

          Само у време Волињског покоља су ликвидирали око 200.000 Пољака и 28.000 Јевреја.

          Пољски Сејм је 22. јула 2016-те тај покољ назвао геноцидом.

*

Извор: ФАКТИ