Све док смо на неупитном ЕУ-путу – Дамоклов мач NATO висиће нам над главом

„ТРЕБА  ЛИ СРБИЈА ДА СЕ БОЈИ НАТО СА КОЈИМ СВЕ ШИРЕ САРАЂУЈЕ?” – ТРИБИНА „ГЕОПОЛИТИКЕ” И „ФАКАТА”

  • Ђуро БИЛБИЈА: Долазак NATO у Македонију је у функци опкољавања Србије и пресецања кинеске везе Будимпешта-Солун и парирања Турском току. Улазак Црне Горе у NATO је, пре свега, додатна контрола над тамошњим режимом, али постаје значајан у случају напада Хрватске или Албаније на Србију
  • Владислав ЈОВАНОВИЋ: Да би имала сигурна леђа у том продору, Америка мора да очисти Балкан од руског утицаја. Али, наши поборници NATO морају да имају у виду да у последњих хиљаду година Балкан није био у потпуности контролисан ни од једне велике силе и да Србија већ 200 година није ни у једном војном пакту
  • Бранко КРГА: Морамо јачати своје одбрамбене потенцијале и обавештајне службе, укључујући обнављање рада цивилне спољне обавештајне службе Министарства спољних послова
  • Душан ПРОРОКОВИЋ: NATO треба узети као претњу иако је зенит америчке моћи прошао. ЕУ је механизам за наметање идеолошких норми самоуништења Европе. За жаљење је недовољна спремност носилаца власти у Србији да ове чињенице спознају
  • Александар РАКОВИЋ: Први саветник Џозефа Бајдена ми је у четири ока 2009. рекао да ће примити Црну Гору у NATO и ЕУ и да ће биће све мање Срба. То је поента свега. Постоји и стара хрватска и аустро-угарска стратегија да Хрватска, Црна Гора и Албанија створе бедем против Светосавља
  • Слободан ЕРИЋ: Нама је куповина русских ПВО-система Бук, С-300 и Тор предуслов за самосталну политику, јер се концепција NATO пакта базира на ваздушном ратовању. Са тим системима нећемо само појачати своју војну моћ, већ се стећи респектабилније позиције у преговорима о Косову и Метохији

          ПИТАЊЕ „Треба ли Србија да се плаши NATO са којим све више и све шире сарађује” било је тема трибине коју су у београдском Међународном пресс-центру УНС организовали портал Факти и Геополитика.

          О теми су говорили шеф дипломатије СРЈВладислав Јовановић Владислав Јовановић, професор Академије за дипломатију и безбедност и некадашњи наченик Генералштаба генерал Бранко Крга, спољнополитички експерт и уредник магазина Крониклс Срђа Трифковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић и историчар Александар Раковић.

          У уводној речи, главни уредник портала Факти, Ђуро Билбија, оценио је да је Србија у ситуацији која је „потенцијално све боља” јер су наши историјски непријатељи почели да се сами деле и свађају и сами производе више антиамериканизам и анти-NATO расположења него што су сви други то у стању.

          – Не иде им како су планирали. У Белој кући се не зна ко ће владати сутра и прекосутра. ЕУ се љуља, не само услед Брегзита, него и Меркелове, која де факто „стоји на једној нози”, оценио је Билбија али и упозорио да „иако нас опкољавају они који су у паду, дезоријентацији и расулу”, NATO је ипак јесте „наша чињеница” .

Владислав Јовановић

          – Долазак NATO у Македонију је у функци опкољавања Србије и пресецања кинеске везе Будимпешта-Солун и парирања Турском току. Улазак Црне Горе у NATO је, пре свега, додатна контрола над тамошњим режимом, али постаје значајан у случају напада Хрватске или Албаније на Србију, рекао је Билбија, који је подсетио на већ остварене резултате америчке визије за Србију: полунезависно Косово, свако могуће слабљење Србије и држање наше земље у стању „рушевног зида” у коме је западна Европа у 19. веку држала Турску.

          Отварајући питање: шта се то све овога часа згушњава око Србије и поводом Србије, Билбија је поручио да „наша земља, ако хоће да се извлачи из свих «пријатељских загрљаја», мора да наоружа своју неутралност и да брани спољну политику коју ће висити „једном руком са ЕУ, другом са Русијом, трећом са Кином” .

          Реч је потом узео Владислав Јовановић који је истакао да NATO већ 30 година ради на оштећењу националних интереса Србије са коначним циљем да и она уђе у ту вазалну творевину. У таквом подређеном положају, према његовим речима, Америка преко NATO спроводи своју спољну политику чији је циљ да се спречи осамостаљивање Европе и да је држи „вољном” у дугорочном продору у односу на Русију.

          – Да би имала сигурна леђа у том продору, Америка мора да очисти Балкан од руског утицаја. Али, наши поборници NATO морају да имају у виду да у последњих хиљаду година Балкан није био у потпуности контролисан ни од једне велике силе, упозорио је Јовановић.

          Нагласио је да су у овој ситуацији важне две ствари: да NATO схвати поуке историје која показује да Србија у последњих 200 година није била члан ни једног војног савеза и да није била потчињена великим силама онако како су то биле спремне да ураде друге балканске земље.

          Дајући реч генералу Крги, Билбија га је заполио за коментар поводом могућности да се Србија опреми и ПВО-системима Бук и С-300.

          – Сједињене Државе новом стратегијом националне безбедности циља да опстану апсолутни хегемон. Други центри настоје да се свет уреди као мултиполарни. После мигрантске кризе јача у Европи – национална свест. Готово све земље око нас су или у NATO или теже томе, а ми смо декларисани као неутрални. Чим су толике војне снаге у окружењу, оне потенцијално могу да угрозе Србију. Да би се на дужи период избегла опасност треба наставити сарадњу са тим снагама, избегавати оружане конфликте на простору КиМ и саме Србије, организованије разбијати стереотипе о понашању Србије деведесетих година инсистирајући да томе да ми нисмо вршили етничко чишћење. Морамо, наравно, јачати своје одбрамбене потенцијале и обавештајне службе, обновити цивилну спољну обавештајну службу Министарства спољних послова, указао је Крга.

          Он је оценио да се власт у Србији за сада добро поставља, али да треба јачати поменуте потенцијале.

Срђа Трифковић

          Срђа Трифковић је указао на русофобију као једну од главних компоненти NATO и закључио да ми, стога, не можемо да се умилимо NATO јер ћемо увек бити перципирани као „мали Руси”.

          – Америчка таласократија има упориште у Албанцима и тежи пресецању Балкана од Запада ка Истоку, а континенталистичка немачка стратегија, која је са њом усклађена, има упориште у Хрватима. Османска Турска види своје упориште у муслиманима где год да су, укључујући Рашку област и јача бугарске муслимане, тежећи свесно или несвесно „зеленој трансверзали” – указао је Трифковић.

          Подвукао је да NATO треба узети као претњу и навео да је зенит америчке моћи прошао, а да је ЕУ механизам за наметање идеолошких норми самоуништења Европе и рекао да је за жаљење „недовољна спремност носилаца власти у Србији да те две чињенице спознају”.

          Све док се крећемо неупитним европским путем, нећемо се ослободити натовског Демокловог мача над главом, закључио је Трифковић и упитао: да ли постоји ико ко мисли да можемо да уђемо у ЕУ а да не признамо Косово?

          Поводом опаске да је Русија поводом Украјине у проблемима, Билбија је оценио да Србији више одговара Русија која је ушла у битку за Украјину и има шансе да је добије него време када је споља све било гладац, а Русија била на путу да заувек изгуби целу Украјину.

          Додао је да је Никола Пашић говорио да је Србији потребан наслон на Русију: „Ево, Сирија се наслонила на Русију и опстала као држава”.

Душан Пророковић

          Узевши реч, Душан Пророковић је подсетио да већ 15 година причамо приче о односима Србије и NATO и да су се током тог периода сви аргументи показали као нетачни и на крају се свели на тврдњу да ћемо тако сачувати Косово. Пророковић је ту тврдњу побио овако:

          – Они који то говоре су за независно Косово, а то значи да верују да је Влада Косова способна да заштити мањине. Такви су и за војску Косова, а и за Косово у NATO. У тој рачуници нема места NATO снагама које чувају Србе на КиМ. Заборавља се да је NATO на Косову у оквиру њихове међународне обавезе из 1999. и на то морамо стално подсећати и Кфор и ЕУ и јавност.

          Пророковић је оценио да ће се NATO распасти уз неред који ће се тешко контролисати.

          Американци, како је указао, имају циљ да угурају у NATO све што је могуће и то што је брже могуће, што укључује привремена решења, пртив уставних норми и воље већине, као у Црној Гори.

          „Слично се можда већ идуће године покуша у БИХ, Молдавији, Грузији и са тзв. републиком Косовом. Зато је за Американце важан наш унутрашњи дијалог и експресно угуравање Косова у УН”, упозорио је Пророковић.

          Александар Раковић је оценио да Србија не треба да се плаши НАТО, већ да буде на опрезу” јер ће NATO покушати да нас анектира као Црну Гору, док се слично ускоро може очекивати и са Македонијом и Републиком Српском.

          О каквој је тачно претњи реч, Раковић је сликовито објаснио препричавши оно што му је, као члану српске делегације, рекао тадашњи шефа америчке делегације Мајкл Холцер, први саветник Џозефа Бајдена:

          „Холцер ми је у четири ока 2009. рекао да ће примити Црну Гору у NATO и ЕУ и да ће биће све мање Срба. Дакле, то је поента свега. Постоји и стара хрватска и аустро-угарска стратегија да Хрватска, Црна Гора и Албанија треба да створе бедем против Светосавља. Тако покушавају да одгурају и Србију и Русију од Црне Горе”, поентирао је Раковић.

          Скуп је завршен дискусијом о ресуверенизацији земље кроз набавку ПВО система, са фокусом на питању да ли ће нас Запад пустити да те системе, укључујући и Бук и С-300, набавимо.

Бранко Крга

          Крга је први указао да не треба да гледамо на те дозволе, него „своја посла” и да наставимо да реализујемо своје планове и бранимо своје националне и државне интересе. Изразио је наду да ћемо због тога бити третирани као и неке NATO земље које имају руско наоружање.

          Слободан Ерић, главни уредник Геополитике, указао је да је куповина ПВО-система Бук, С-300 и Тор предуслов за самосталну политику, јер се концепција NATO пакта базира на ваздушном ратовању.

          – Тиме се појачава не само наша војна моћ, већ се стичу респектабилније позиције у преговорима о Косову и Метохији. По први пут ми се чини да ствари иду по нас у добром правцу. Морамо да водимо рачуна о нашим интересима. Добро је што имамо авионе, али морамо имати и ПВО системе, које можемо набавити не само од Русије, него и Белорусије, рекао је Ерић.

          Пророковић је указао да наоружавање само по себи није довољно и да мора бити праћено спољнополитичким одлукама, које су сада, по инерцији ослоњене на спољнополитичке циљеве који су дефинисани након преврата из 2008-ме и потписивања ССП.

          Некадашњи посланик ДСС Ђорђе Мамула у овом контексту је упозорио да у Србији постоји још једну врсту окупације – окупација свести.

          Раковић: Американци ће од Македоније

          направити Централнобалканску Републику

Александар Раковић

          ГОВОРЕЋИ о Македонији, Александар Раковић рекао је да ће по америчким плановима она бити федерализована по белгијском моделу: на западу ће бити (трећа) албанска република Илирида, на истоку република Македонија, а Скопље ће бити дистрикт, док ће се држава увредљиво звати Централнобалканска Република.

          После тогам остају Република Српска и Србија, две земље које су ратовале са NATO пактом, упозорио је Раковић и оценио да не треба да имамо илузије јер ће, ако је потребно, они окупирати и РС и Србију.

*

Извор: ФАКТИ