Од следеће године уводи се нова обавезна вакцина новорођене бебе

Све бебе које на свет дођу од првог јануара наредне године, примаће нову вакцину, која ће бити бесплатна за родитеље, а уврштена је у нови календар обавезне имунизације.

Та вакцина штитиће најмлађе од инфекција које су проузроковане бактеријом стрептококус пнеумонија, а које представљају водећи узрок смртности деце до пет година широм света, наводи Радио телевизија Србије. Ова вакцина у већини земаља обавезна је већ дуже од 10 година и у њима је преполовљен број оболелих. Новим Правилником о имунизацији, Србија по први пут уводи и тзв. препоручене вакцине за децу и одрасле.

Колико је дечјих живота стрептокока пнеумониа однела у Србији не знамо, али светска статистика је упозоравајућа.

„Пнеумнококна болест представља широк спектар инфекција које су проузроковане бактеријом стрептококус пнеумоније и представља водећи узрок смрности деце до пет година широм света. Ова бактерија доводи до значајних обољења који доводе до смртног исхода, као што су менингитиси, пнеумоније, па чак и сепсе“, објашњава за РТС Дарија Кисић из Института за јавно здравље „Батут“.

Снежана Рсовац из Дечје клинике у Тиршовој  за РТС каже да, што се тиче септичних стања менингитиса, на годишњем нивоу примају око двадесеторо деце узраста најчешће до друге године живота.

„Она имају веома тешку форму и где у суштини када се испитује узрочник, у половини случајава смо изоловали стрептокок пнеумоније“, каже Рсовац.

Због овако поражавајуће статистике, лекари у Србији су увек препоручивали ову вакцину, а родитељи чија су деца често болесна, набављали су је о свом трошку. Добијали су је и одрасли који имају хроничне болести бубрега, срца, плућа, одређена малигна обољења. Због тога се струка залагала и поздравља одлуку да ова вакцина уђе у обавезан календар редовне имунизације.

„Показала се у пракси као одлична, нема нежељених ефеката малтене, оне су сведене само на температуру 24 сата по вакцинацији, отеченост на месту примене, доста је сигурна“, истиче Снежана Рсовац.

Дарија Кисић из Института за јавно здравље „Батут“ објашњава да су најразвијеније земље света ову вакцину увеле пре нешто више од 10 година.

„Предвиђа се да се ова вакцина даје са навршена два месеца живота са три дозе и ревакцинација у другој години живота“, истиче Кисићева.

Осим ове вакцине, која ће бити бесплатна и обавезна, новим Правилником о имунизацији, који ступа на снагу првог марта наредне године, први пут биће уведене и тзв. препоручене вакцине.

„То су вакцине против хуманих папилома вируса, против хепатитиса А, варичеле, против рота вируса и то је први пут да се оне препоручују“, напомиње Кисићева, наводи РТС.

У Институту „Батут“ кажу и да иако из дана у дан расте број заражених малим богињама, а оболели углавном нису вакцинисани, или нису потпуно вакцинисани, или је њихов вакцинални статуст непознат, охрабрује податак, да у последње време обавезну ММР вакцину која штити од малих богиња прима све више наше деце.

 

 

 

 

Извор: НСПМ