Гранатирање Дубровника лажирала хрватска паравојска и стране обавештајне службе!?

Тим Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе дошао је до документације која упућује на основану сумњу да је бомбардовање дубровачког Старог града 6. децембра 1991. године режирани инцидент у коме су, осим хрватске стране, учествовале стране обавештајне службе које су на платном списку имале и поједине официре ЈНА, тврди директор овог удружења Радан Николић.

Николић, који сматра да је бомбардовање дубровачког Старог града режирани инцидент хрватске стране и страних служби, у писаној изјави је навео да у прилог томе говори и прећуткивање имена погинулих војника ЈНА на дан инцидента на Срђу и чињенице да су Стари град 1991. године хрватске паравојне формације користиле као војничко ратно гнездо, а јединице ЈНА имале стриктно наређење да ни под којим условима не одговарају на ватрене провокације из Старог града и његове непосредне околине.

„Прије 26 година, 6. децембра 1991. године у борбама припадника 3. батаљона Требињске бригаде са хрватском паравојском око утврђења Империјал на Срђу погинули су војници ЈНА: Јожеф Месарош – Мађар из Суботице, Салајдин Ризвани – Албанац из Тетова, Нинослав Благојевић – Србин из Пирота, Божо Дивљан – Србин из Гацка и Миослав Тасовац – Србин из Требиња“, рекао је Николић.

У писаној изјави наводи се и да је погибији ових војника, који су се у Требињској бригади нашли приликом служења војног рока, допринио изостанак јаче артиљеријске подршке њиховој јединици који је од командног кадра био договорен претходног дана.

„Подсјећамо да је тог дана положај 3. батаљона Требињске бригаде гранатиран из утврђења Империјал на Срђу и ширег подручја Дубровника, укључујући и зидине Старог града“, навео је Николић и додао да су, одговарајући на ватру, припадници Требињске бригаде дејствовали по циљевима са којих су гранатирани, при чему је више граната пало и на дубровачки Стари град под заштитом Унеска.

Николић је навео да је Тим Удружења до документације која упућује на основану сумњу да је бомбардовање дубровачког Старог града 6. децембра 1991. године режирани инцидент дошао у оквиру истраживања и прикупљања докумeнтације за спомен-књигу борцима из Црне Горе погинулим у ратовима 1991/1999. године, те истакао да је Удружење упутило јавни позив да се овај догађај, због оптужби на рачун црногорских резервиста и Црне Горе, коначно јавно расправи и да црногорска Влада реагује на ратно-поратну пропаганду у Црној Гори у корист Хрватске, која не одговара истини, а на штету је Црне Горе и правичног разграничења са Хрватском на Превлаци.

Николић сматра да је тај догађај, који суштински није истражен, мада је био предмет расправе на суђењу официрима ЈНА у Хашком трибуналу, определио да Хрватска добије пропагандни рат против ЈНА.

„Брутална дискриминација нешег удружења од Владе Црне Горе и медијска блокада од управо оних медија који годинама оптужују Црну Гору и црногорске резервисте за такозвану агресију на Дубровник и бомбардовање Старог града јасно указују о заробљеној истини у амбијенту диктатуре и политичког и материјалног профитерства, чије се последице недужнима обијају о главу“, наводи Николић.

*

Извор: МАГАЦИН