Аустралијска држава Викторија легализовала „асистирано самоубиство“

Аустралијска држава Викторија легализовала је асистирано самоубиство након више од 100 сати тешке парламентарне дебате. Викторија је прва аустралијска држава која је то одобрила, а посланици су чак две ноћи провели дебатујући у парламенту.

Овај закон значи да ће пацијенти који болују од неизлечиве болести имати право да траже смртоносно медицинско средство од средине 2019. године.

Пацијенти морају да имају најмање 18 година, као и да им је прогнозирано мање од шест месеци живота.

– Поносан сам да смо у центар нашег парламентарног и политичког процеса ставили самилост – рекао је премијер Викторије Данијел Ендрус.

Закон се односи на пацијенте који трпе велике болове, али постоје ограничења. Пацијент мора да поднесе три захтева да жели да оконча свој живот посебно обученим лекарима.

Посебан одбор ће да да размотри случај, а приморавања пацијената да окончају свој живот третираће се као кривично дело. Пацијенти, такође, морају да живе у Викторији најмање 12 месеци пре тога и да буду здравог разума и присебни.

Особе које болују од болести као што је мултиплекс склероза имају право да траже смртоносно средство, ако лекари кажу да им је остало још 12 месеци живота.

 

 

 

Извор: НСПМ