ЦИА ПРОЈЕКТУЈЕ: Срба ускоро неће бити; Наш негативан природни прираштај у европском врху

Према пројекцији само три европске земље (Молдавија, Литванија и Летонија) стоје горе од Србије Twitter

Портал „The Global Politics“ направио је пројекцију броја становника у Европидо 2050. године. Мапа је направљена наоснову података из више извора и база података, укључујући и америчку обавештајну службу ЦИА.

Према тој пројекцији само три европске земље (Молдавија, Литванија и Летонија) стоје горе од Србије.

Како се наводи у пројекцији, Србија тренутно има 8,7 милиона становника, а процењује се да ће 2050. године тај број пасти на само 5,8 милиона.

У сличном проблему се, од нама суседних држава, налази и Бугарска за коју се процењује да ће са данашњих 7 милиона становника за 33 године да падне на само 5,5 милиона.

Што се тиче држава бивше Југославије, код свих се пројектује пад, али оне ипак стоје знатно боље од Србије. Хрватска ће са 4,1 пасти на 3,8 милиона, Босна и Херцеговина са 3,5 на 3,2, Словенија са 2 на 1,5, Македонија са 2 на 1,9, док ће Црна Гора уместо данашњих 628 имати 578 хиљада становника.

Косово, које је на мапи представљено као посебна држава, има позитиван природни прираштај. Процене су да ће уместо данашњих 1,9 , 2050. године тамо живети 2,2 милиона људи.

Пет еропских држава које имају најбољи природни прираштај су Луксембург, Ирска, Исланд, Шведска и Норвешка. Ипак, многи аналитичари сматрају да је то лажна слика, те да велики број имиграната, који често имају знатно већи број деце, “поправљају” демографску слику неких земаља.