СРБИЈА ВЕЋ СТИГЛА ДОТЛЕ ДА СЕ У ЊЕНОМ ГЛАВНУ ГРАДУ ОРГАНИЗУЈЕ „ПЕТА БЕОГРАДСКА НАТО НЕДЕЉА”

  • Амерички генерал Бенџамин Хоџинс открио да ће НАТО јачати своју “видљивост” у јужном делу Европе, посебно у Грчкој, Црној Гори и Хрватској и да ће користити њихове луке
  • Бранимир Филиповић задужен у Министарству спољних послова Србије за спољну и безбедносну политику, рекао је да је сарадња Србије и НАТО транспарентна и да је важна тачка спољне политике Србије
  • Домаћин скупа, директорка Центра за евроатлантске интеграције Јелена Милић, истакла је да је за Србију веома важно партнерство са НАТО-ом, а посебно због “непријатељског руског утицаја” у региону Западног Балкана. Још је додала: „Чланство у ЕУ и НАТО су две столице на које Србија треба и може да седи у интересу њених грађана… Сарадња Србије и НАТО на добром је путу, али се Русија не мири с таквим вестима”
  • ФАКТИ: Има ли Јелена Милића право да мисли да у Србији постоји „непријатељски руски утицај”? Има. Има ли право да то јавно говори? Има. Само, високи функционер Министарства спољних послова, господин Бранимир Филиповић, нема право да не реагује кад се такве неистине говоре у његовом присуству. Јер, ако је Јелена Милић у праву – ако руски „непријатељски утицај” заиста постоји – онда Александар Вучић и Ивица Дачић погрешно оцењују и ситуацију у земљи и односе са Русијом. У супротном, а о томе се и ради, њено лгање против Русије истовремено је и лагање о стању ствари у Србији и о односима Београда и Москве

АМБАСАДОР САД у Београду Кајл Скот изјавио је да САД и НАТО поштују војну неутралност Србије, која обликује природу тог партнерства.

„Србија не тражи чланство у НАТО, она је војно неутрална и то није контраиндикација за сарадњу Србије и НАТО”, рекао је Скот у Београду на отварању “Пете београдске НАТО недеље” у организацији Центра за евроатлантске студије.

Он је рекао да је веома важно да у Србији постоји рационална дебата о НАТО-у јер има веома много дезинформација о том војном савезу и сарадњи са Србијом. Скот је истакао да је НАТО пре свега одбрамбени савез и да је то наведено у Вашингтонском уговору из 1949. године којим је и формиран.

„Чланице НАТО су посвећене идеалу мировног решавања спорова, дакле јачању мира, стабилности, економској сарадњи и заштити индивидуалне слободе и владавине права”, рекао је Скот.

Генерал-пуковник Армије САД за Европу Бенџамин Хоџинс истакао је да су стабилност и мир на Западном Балкану стратешки интерес Америке и НАТО. “Ми немамо интерес да један део издвајамо од Европе, јер стабилност овог региона утиче на целу Европу”, рекао је Хоџинс и поздравио наставак присуства мисије КФОР-а на Косову, и НАТО у Босни и Херцеговини.

Он је казао да ће НАТО јачати своју “видљивост” у јужном делу Европе, посебно у Грчкој, Црној Гори и Хрватској где ће користити њихове луке. Навео је да је веома задовољан што ће бити одржана заједничка вежба америчке и српске копнене војске, рекавши да српска војска има традицију храбрости и ратничког умећа.

„Америчка рука је отворена и пружена српској војсци за сваки вид сарадње и помоћи”, рекао је Хоџинс.

          Бранимир Филиповић задужен у Министарству спољних послова Србије за спољну и безбедносну политику, рекао је да је сарадња Србије и НАТО транспарентна и да је важна тачка спољне политике Србије. Он је казао да НАТО и Србија имају исти циљ – да кроз заједничко продубљавање партнерства, обезбеђују мир и стабилност.

„Србија је војно неутрална, што не значи њену изолацију и самодовољност, већ она има активну улогу партнера у односу са НАТО”, рекао је Филиповић.

Домаћин скупа директорка Центра за евроатлантске интеграције Јелена Милић истакла је да је за Србију веома важно партнерство са НАТО-ом, а посебно због, како је рекла, “непријатељског руског утицаја” у региону Западног Балкана.

„Чланство у ЕУ и НАТО су две столице на које Србија треба и може да седи у интересу њених грађана”, казала је она и оценила да је сарадња Србије и НАТО “на добром путу”, али да се “Русија не мири с таквим вестима”.

Јелена Милић је рекла да се Русија “активно меша у унутрашњу политику” БиХ, Црне Горе и Косова. и као доказ навела писмо заменика генералног секретара странке Јединствена Русија Сергеја Железнака који је позвао представнике Српске листе да активно опструирају процес демаркације граница са Црном Гору.

„У питању је непријатељски руски утицај, то нису само моралне, већ и безбедносне претње”, рекла је она и подсетила да је Центар за евроатлантске студије у извештају од пре две и по године такође упозоравао на јачање моћи Русије у Србији.

fakti.org/serbian-point/posrbljene-vesti/skot-usred-razaranog-beograda-tvrdi-da-nato-ne-bi-ni-srpskog-mrava-zgazio

*

Извор: ФСК