САОПШТЕЊЕ Еколошког покрета Нови Сад: После 28 година рада уз асистенцију полиције, пре коначне одлуке суда – избачени из пословног простора

Никола Алексић, председник Еколошког покрета Новог Сада

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О ИЗБАЦИВАЊУ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НА УЛИЦУ УЗ ПОМОЋ ПОЛИЦИЈЕ ПОСЛЕ 28 ГОДИНА КОРИШЋЕЊА ИСТОГ ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА, ПРЕ КОНАЧНЕ ОДЛУКЕ СУДА

У прошли петак, 10. новембра 2017. године у 15 часова, Еколошки покрет је присилно, уз помоћ полиције избачен на улицу из пословних просторија које је користио као савестан закупац 28 (двадесет и осам) година.

До последњег тренутка очекивана је помоћ са градског, покрајинског или републичког нивоа, да неко од обавештених и позваних каже градској управи Новог Сада да застане са намером избацивања на улицу најуспешније еколошке организације у Европи само до коначне одлуке суда у спору око висине дуговања за закуп пословног простора.

Да скандал буде већи, на суду је налазом судског вештака грађевинске струке утврђено да је Еколошком покрету пуних 14 (четрнаест!) година наплаћивано 35 квадратних метара непостојеће површине пословног простора! То је представљало сваког месеца 67% укупне површине коришћеног пословног простора, само да би се отежало пословање (друштвене активности) и опстанак Еколошког покрета на друштвеној сцени!

До 23. новембра 2017. године, суд је наложио другом судском вештаку да изврши економско-финансијско вештачење стварног дуговања Еколошког покрета за закуп пословног простора. Могуће је да суд, на новом заказаном претресу, у коначној одлуци утврди да је је градска управа Новог Сада дужна Еколошком покрету због 14-годишње преплате закупа пословног простора због непостојећих 35 квадратних метара пословног простора!
По рачуници Еколошког покрета, за 14 година плаћања закупа по том надуваном рачуну за закуп пословног простора, Еколошки покрет је платио закуп за 23 године, девет година унапред! То довољно говори о правој намери градске управе Новог Сада.

Избацивање Еколошког покрета на улицу, иако представља најуспешнију еколошку организацију у Европи по оцени мериторних познавалаца ове области, представља највећи злочин у историји Новог Сада после злочина скрнављења најстаријег православног гробља у Новом Саду 2003. године! Тада је градска управа наложила да се БАГЕРОМ прекопа десет масовних гробница жртава уласка Мађарске Краљевске војске у Нови Сад 13 и 14. априла 1941. године и сахрањених на најстаријем православном гробљу у Новом Саду, да би се преко њихових костију изградила тзв. обилазница око Алмашког гробља, односно продужетак Партизанске улице!

Можда се стари дугови не праштају, али да Никола Алексић, директор Еколошког покрета са својим саборцима, није два пута за месец дана залагао сопствену слободу и био хапшен, у историји Новог Сада би остало записано да су новосађани багером прекопали кости својих предака, сахрањених у десетак масовних гробница као жртве уласка Мађарске Краљевске војске у Нови Сад 1941. године на најстаријем православном гробљу!

Његовом храброшћу, овај злочин миленијума заувек ће остати везан као заслуга, не новосађана, него за имена злочинаца; Јожефа Касе (подпредседника Србије и Црне горе, Ненада Чанка (председника Скупштине АПВ), Борислава Новаковића (председника Скупштине града Новог Сада), Бранислава Поморишког (председника Извршног одбора Скупштине града) и чанколизаца (списак би био подужи) у окупационом периоду Србије!
После безброј покушаја ликвидације Николе Алексића, које по сопственој изјави више и не броји и после којих су га претворили у доживотног инвалида, сада су кренули на уништење Еколошког покрета Новог Сада, мислећи да ће тиме зауставити глас истине.

Али истина је као вода, увек продре тамо где је природне силе вуку.
Тако и овог пута, избацивањем Еколошког покрета уз помоћ полиције на улицу, није прекинута његова активност, то представља само привремену непријатност.

Велики број поштовалаца рада Еколошког покрета се јављао спремних на пружање физичког отпора незаконитом избацивању из пословног простора, али су спречени изричитим противљењем директора Еколошког покрета, Николе Алексића, јер није хтео никоме да дозволи да се угрози својим непромишљеним поступцима. Полиција би по закону била принуђена да приведе сваку особу која би се противила спровођењу извршења повериоца, у овом случају, градске управе Новог Сада. Зато, док полиција не буде спремна да стане на страну народа и правде, не треба изазивати сукобе са припадницима полиције, нити им замерати на извршењу најнижих задужења у окупираној Србији.

Еколошки покрет захваљује својим присутним члановима на ударничком послу изношења на улицу целокупне архиве скупљане 28 година, која представља непроцењиву вредност и историју Србије у најпресуднијем периоду, у тренутку када је свима постало јасно да помоћи нема нити са ког нивоа, јер извршиоци само поступају по налогу окупатора.

Еколошки покрет наставља своју мисију ширења истине и подизања свести народа у окупираној Србији, али од наведеног датума, у егзилу.

Више од свега, ово обавештење о избацивању Еколошког покрета на улицу у циљу онемогућавања његове активности, мора да забрине целокупну јавност Србије због онога што се спрема Србском народу и његовој држави.

Зато се и саставља ово обавештење са молбом да га сви који га приме, проследе на све могуће адресе и своје везе, да се обавести најшира јавност о предстојећим догађајима који нам неминовно долазе и на које је јавност већ била упозорена од стране Еколошког покрета.

Како радили, тако нам Бог помогао.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА У ЕГЗИЛУ

————-