Протојереј Жарко Гавриловић: Проповед о косовским жртвама (2003)

Протојереј др Жарко Гавриловић (1933-2016)

Требало је бранити Србију у Словенији и Македонији, требало је бранити Србију у Книну и Крајини и напокон требало је бранити Србију на Косову. Али ми имамо све саме изроде на челним позицијама власти, било у држави било у Цркви. Што да палимо свеће сада када треба да се латимо оружја, када треба сада сви као једно да изађемо на Косово, на границу Косова. Да заштитимо своје мртве, жене, децу, људе које касапе тамо

Косово и Метохија су наша најдубља рана која данас крвари само зато што је српска и само зато што је православна. На Косову се истребљује један народ који је у свим ратовима до сада био на страни Запада, у одбрани надирућег ислама. У Косову и на Косову и у Метохији вршља Ал каида, против које се Америка тобоже бори у Азији. На Косову владају терористи уз помоћ Запада и пре свега Америке. Остварује се она срамна и подмукла политика Аустроугарске, Ватикана и Немачке и сада напокон Аустрије – прогоне све, убијају све, пале све. И светиње које су наши свеци подигли пре шест, седам, осам векова, старије светиње него што је стара Америка, та проклета Америка за коју су наши великани дали допринос у култури и цивилизацији. Сетите се – да није било Тесле тамо не би Америка направила такав прогрес, да није било Пупина. Да није било многих Срба да допринесу слободи Америке да би она данас најтужније ропство донела.

Србија се никада није налазила у горем положају него данас. Везане су нам и руке и ноге и језик нажалост. Нема ни човека да покрене једну лавину гњева и да доведе на границе Косова милион Срба да заштите свој народ који је голорук тамо, терористи су наоружани до зуба. Напред иду Унпрофорци такозвани, они који штите људска права, да купе Србе, а позади њих иду шиптарски терористи да пале Девич, Богородицу Љевишку, Призренску Богословију и многе светиње. Отац Мирослав, кога је Унпрофор спасио испод запаљене цркве, рекао је да су Унпрофорци насилно одводили Србе из појединих места а после њих наилазили Шиптари наочиглед ових такозваних миротвораца и заштитника људских права  палили оно што се запалити може.

Јадни смо браћо и сестре ако не смемо и не можемо и нећемо да заштитимо свој народ јер несрећа игра сада на Косову, али мечка ће играти скоро у Рашкој области и скоро у Војводини. Требало је бранити Србију у Словенији и Македонији, требало је бранити Србију у Книну и Крајини и напокон требало је бранити Србију на Косову. Али ми имамо све саме изроде на челним позицијама власти, било у држави било у Цркви. Што да палимо свеће сада када треба да се латимо оружја, када треба сада сви као једно да изађемо на Косово, на границу Косова. Да заштитимо своје мртве, жене, децу, људе које касапе тамо. Али чини ми се да су сва ова наша страдања заслужена, због нашег богоотуђења, због нашег убијања нерођених Срба. Зато морамо да се покајемо. Није забадава Хиландар сагорео али нико нема храбрости у српском народу да каже. Неће да кажу – спалили су Саборну цркву у Нишу. Нико неће да каже то. Пале Девич, где је то у свету дозвољено? Каква су то људска права, анархија? И то морамо казати, уз помоћ највећих изрода. Та Америка мора платити цену зла кога је ширила по свету. На крају крајева, она је створила Бил Ладена, тог монструма који је дошао и овде да хара а сада траже нашу војску – пошто су нас избомбардовали – да ми вадимо живо кестење у Авганистану и Ираку, да би навукли Ал каиду у Србију и у Рашку област.

Нека нам Бог да мудрости а покојницима вечни помен у царству Божијем и да ће се придружити плејади наших мученика, пре свега косовских, јер највећа костурница српског народа јесте Косово поље. И нека нам Бог да вере, наде и храбрости у Богу да се одупремо оним људима који нам припремају омчу по оним речима Светог писма: „Беже безбожници када их нико не гони а праведници су као лавићи, без страха.“ (Прич. 28, 1) Бог душе да им прости!

Беседа у цркви Светог Јована Владимира 21. 3. 2003. године

 

 

 

Извор: ФБ Репортер