Славиша Ристић: Уредба Владе Србије о „посебним пензијама“ за судије и тужиоце на КиМ је противуставна и представља награду за издају; Вукадиновић: Бриселски споразум је документ који темељно нарушава уставно-правни систем Србије

авиша Ристић из посланичког клуба Покрет за спас Србије – Нова Србије саопштио је да је поднео иницијативу за оцењивање уставности Уредбе Владе Србије о остваривању права на посебне пензије за запослене у правосудним органима и Управи за извршење кривичних санкција на Косову.

Ристић је уредбу оценио као неуставну, и да представља награду за издају коју су учинили јер су пристали да раде у косовским законским оквирима.

„Такозване посебне пензије којима су награђене судије и тужиоци на простору Косова и Метохије, зато што су прихватили чин издаје који су учинили заједно са руководиоцима ове земље, са председником Републике и Владом, таква посебна пензија није дефинисана нити Уставом Републике Србије, нити Законом о пензијско-инвалидском осигурању… Она је, нажалост, дефинисана овом уредбом која је против Устава и закона Републике Србије“, рекао је Ристић.

„Ово је још један пример где се драстично крши Устав да би се спроводиле политичке одлуке, одлуке које је прихватио један човек у Бриселу, а то је Александар Вучић“, рекао је Ристић.

Ђорђе Вукадиновић: Бриселски споразум – документ који темељно нарушава уставно-правни систем државе Србије

“Само да кажем у своје име и као члан посланичког клуба Покрет за спас Србије – Нова Србија, да подржавам ову иницијативу за оцену уставности и придружујем се свему ономе што је већ рекао колега Ристић. Јако је важно да буде добро пренето и да медији имају јасну слику размере те неуставности и незаконитости, која се свакодневно одвија на КиМ и у вези са КиМ.

О чему се ради?

Овде се јако добро види, да није Бриселски споразум једна и по страница текста са петнаестак чланова и неколико „жаба која јавност треба да прогута“, него се ради о документу, који има безбројне правне, политичке и уставне импликације које су све редом – неуставне. Знате, као што се каже ‘што се грбо роди, време не исправи’, када је реч о законима и документима попут Бриселског споразума, што више време пролази, све се више показује њихова погубност, и то управо не ваља са лошим и неуставним законима.

Дакле, Бриселски споразум је документ који темељно нарушава уставно-правни систем државе Србије, а не, као што рекох, да има само неколико проблематичних, болних ствари „жаба које морамо да прогутамо“. Влада Србије је попут домина које се ланчано руше или куле од карата које се сруше када извучете карту, извукла ту неку карту или циглу и темеља уставности и законистости система државе Србије и сада видите све наизглед удаљене последице тога, као што су проблем пензија, регулисање права на пензију припадника МУП-а, судије и тужилаца. Просто, ми овде имамо ‘вриштећу’ незаконитост.

Не треба бити велики правни стручњак, нити експерт, па видети да ово није одрживо ни на неком семинару на првој години Правног факултета. Наравно да Влада доноси уредбе, али не може уредба бити у супротности са законом, она може бити само у складу са законом, а закон у складу са Уставом“, рекао је Вукадиновић.

*

Извор: НСПМ