Зимбабве: Тенкови у Харареу, војници заузели државну телевизију ЗБЦ, чуле се најмање три експлозије, на друштвеним мрежама објављено да је почео пуч

Најмање три експлозије чуле су се у главном граду Зимбабвеа Харареу, а на улицама се могу видети наоружани војници и војна возила – почео државни удар?

Светски медији пишу да је могуће да је почео државни удар против председника Зимбабвеа Роберта Мугабеа (93) који том земљом влада од 1980. године.

Ројтерс јавља да су војници заузели државну телевизију ЗБЦ, позивајући се на изворе са лица места. Експлозије су такође пријављене у главном граду Хараре, али узрок није јасан.

Британски „Гардијан“ пише да су војници напали раднике телевизије, као и бројне цивиле.

Раније је Амбасадор Зимбабвеа у Јужној Африци Исак Мојо одбацио је могућност да се у Зимбабвеу тренутно дешава државни удар.

Осим тога, он је навео да је влада у Харареу „недирнута“ упркос присуству војника на улицама престонице.

„Ништа се заправо не дешава. То су само тврдње на друштвеним мрежама“, рекао је Мојо агенцији Ројтерс.

Оклопна возила, војна полиција и војска виђени су данас на улицама главног града Зимбабвеа – Харареа, дан након што је војска поручила да је спремна да се умеша и заустави чистку присталица свргнутог потпредседника Емерсона Мнангагве, што је додатно појачало напетости. Медији позивајући се на објаве локалних становника на друштвеним мрежама, јављају да је у Зимбабвеу почео војни пуч.

Према речима очевидаца, оклопна техника је блокирала касарне председничке гарде Зимбабвеа на западу Харареа. Осим тога, неколико колона оклопних транспортера је примећено на путу за престоницу..

Према речима очевидаца, оклопна техника је блокирала касарне председничке гарде Зимбабвеа на западу Харареа. Осим тога, неколико колона оклопних транспортера је примећено на путу за престоницу.

И док једни наводе да су видели неколико камиона са војницима, као и тенкове на периферији града, поједини становници главног града Зимбабвеа углавном кажу да у самом центру нису виђене трупе као ни око резиденције председника Роберта Мугабеа.

Због распоређивања војника многи верују да је у току сукоб против Мугабеа, који је на власти 37 година.

Нејасно је још ко је наредио слање трупа на улице Хараре.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

BREAKING: Tanks and military vehicles are blocking the roads leading to Zimbabwe capital of Harare, reports of a possible standoff between the army and President Mugabe

Мнангагва је ветеран рата за ослобођење из 1970-их година и сматран је могућим наследником Роберта Мугабеа пре него што га је он сменио прошле недеље.

Како наводи Гардијан, уклањањем Мнангагве, отвара се пут да актуелног председника у случају смрти или оставке наследи његова педесетдвогодишња жена Грејс.

(РТС, Гардијан, Спутњик)

*

Извор: НСПМ