Јемен – један заборављени рат и жртве за које никога није брига

Зато што су ратови у Сирији и Ираку заузели пажњу свих западних медија, на рат у Јемену, који је покренула Саудијска Арабија, се заборавило. У том рату свакодневно гину деца и недужни цивили. Пре пар дана саудијски бомбардери погодили су место сахране и том приликом погинуло је најмање 140 људи. „Бомбардер је прошле недеље гађао сахрану зато што је поседовао ‘погрешне информације’“; наводи се у саопштењу Заједничке комисије за процену.

Због непоштовања коалиционих договора и процедура, као и давања нетачних информација, авион је преусмерен на погрешну локацију што је довело до смрти цивила саопштио је тим истраживача“.[1] Да би се Американци увукли у рат на страну коалиције против Хутуа, на америчке бродове су испаљене ракете у Црвеном мору. Верује се да су те ракете испалили припадници племена Хуту. Американци су одмах одговорили и испалили ракете на радарске положаје Хуту милиције.

Саудијска Арабија је примљена у Савет за људска права УН упркос томе што свакодневно убија цивиле. Русија је прокажена због Алепа, али Саудијска Арабија може да ради шта год хоће у Јемену. У Јемену се води прави заборављени рат и само је питање колико ће он трајати и колико ће још невиних морати да пати.

Западне медије и новинаре не интересује патња припадника Хуту племена, нити патња недужног цивилног народа. Од како је рат у Јемену почео, погинуло је преко 9000 људи што је застрашујућа бројка, а нико ни да покуша да доведе посматраче или спречи даље крвопролиће на било који начин. Као да једноставно никога није брига. Из Јемена нема миграната, Јемен је тамо далеко – сувише далеко да би нас се тицао.

Нико не чује патње Јеменског народа никога није брига за плач мајки које су изгубиле своју децу и најмилије. Важан је профит важно је само колико ће Саудијска Арабија платити у кешу оружје којим убија припаднике племена Хуту и једино је важно колико ће амерички војно индустријски комплекс просперирати од пара које Саудијци шаљу захваљујући нафти коју имају.

У данашњем свету нема правде, нема љубави, нема поштовања, нити људских права под изговором поштовања људских права. Чине се најгори злочини, а Уједињене нације су само параван, обично шупље тело које нема никакав значај и никакав утицај, слично Лиги Народа пред Други светски рат.  

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом бомбардовала је блокове зграда под контролом хутских побуњеника, и том приликом убила више од 60 затвореника који су остали сахрањени испод рушевина. Ови напади су се догодили у суботу, само неколико сати након коалиционих напада на стамбене четврти у југозападном Јемену, где је животе изгубило 17 цивила. Јеменски рат се наставља несмањеном жестином, а крај се не назире. До сада је у овом конфликту животе изгубило најмање 7.000 људи.[2] Дакле, коалиционе снаге бомбардују једино стамбене четврти, затворе и сахране, а не неке тамо војне циљеве. Нико нема представу колико ће јеменски заборављени рат трајати и нико не зна колико ће људи морати да умре док неко не чује плач мајки у хору.

Пише: Владимир Јевтић


Извор: НСПМ *