Срби Косовоског Поморавља “нису живи“ тврди доктор географских наука С. Станковић

У српском народу осећај за бележење догађаја и живота, посебно на простору Старе Србије, такорећи никада није развијен.

#Књига, #Србија, #градови, #општине, #насеља, #др, #Стеван, #М, #Станковић
Према капиталном делу др Станковића ова деца из Косовске Каменице „не постоје“ али ипак редовно похађају тамошњу школу „Десанка Максимовић“.

Али ако би смо нашли оправдање за средњи, па и нови век, па дозволимо себи да још мало померимо границе и у извесном смислу „оправдамо“ и савремено доба (које према подели историје почиње 1918. године), на крају би смо дошли до чињенице да је ипак несхватљиво да у наше време постоје забрињавајуће неинформисани аутори.

И поред све савремене технологије, доступних извора информација па и живих људи на терену о којима се говори, постоје аутори високог звања који несхватљиво много грешака уграђују у свој „научни рад“. Српкиња из Косовског Поморавља наишла је на несвакидашњи случај који је и описала а који вам доносимо у следећим редовима.

. ~ * ~ .

Залутам тако и ја до библиотеке некад. Овога пута у руке ми је пала књига“Србија – градови, општине, насеља“ аутора др Стевана Станковића, не сећам се када ме је више било срамота. И „Курир“ боље проверава податке пре него што их објави.

http://www.gef.bg.ac.rs/nastavnici-i-s…/dr-stevan-stankovic/

Професор, председник Српског географског друштва и члан Националног просветног савета Републике Србије.

http://knjige.kombib.rs/srbija-gradovi-opstine-naselja
Аутор каже да у Косовској Каменици од ’99 Срби и други неалбанци не живе, да је црква оскрнављена а Беривојце је приградско насеље Косовске Митровице (100 и кусур километара западније).

#Књига, #Србија, #градови, #општине, #насеља, #др, #Стеван, #М, #Станковић

Закључак: зиме ’99 и пролећа 2000. ђаци Основна школа „Десанка Максимовић“ Косовска Каменица нису похађали часове у Цајином подруму и осталим локалима у “Коретинској улици“. Такође, 2003. моја генерација (која је имала и Роме и Горанце) није добила сведочанство о завршеној основној школи већ има мање разреда школе од наших баба, тачније 4. Све остале дипломе које смо стекли касније ван покрајине су фалсификати јер без основне јелте, по закону не можеш да упишеш средњу ни факултет.

Дакле, популација млађа од ’85. годишта је апсолутно необразована.

Према “цењеном“ професору Срби се тамо не рађају, не умиру, не раде и не иду у школу.

Како можемо да не верујемо једном доктору наука и књизи коју је издао Службени гласник… осим да заједно НЕ ПОСТОЈИМО.

. ~ * ~ .

#Књига, #Србија, #градови, #општине, #насеља, #др, #Стеван, #М, #Станковић
др Стеван М. Станковић, аутор
У званичној биографији др Станковића између осталог стоји да је докторат географских наука стекао је  1974. године.  За асистента Географског факултета изабран је 1965., а након неопходних фаза за редовног професора 1984. године. После радног стажа од 43 године, пензионисан је 2008. Почетком 2009. Сенат Универзитета у Београду изабрао га је за професора емеритуса. Наводи се још и да је познат „као изванредан предавач, јасног стила, конкретних примера и знања из литературе и са терена, које потврђује научним доказима и преноси младима“.

 

Поред свега др Станковић је Председник Српског географског друштва и члан Националног просветног савета Републике Србије!

Можда све ово звучи невероватно али изненађење ће тек уследити. Књига „Србија – градови, општине, насеља“ у којој се налазе ови крајње нетачни подаци може се наћи по цени од чак 16.500 динара!

У рецензији се истиче да „Књига угледног професора, истраживача и научног радника др Стевана М. Станковића спада у најкапиталније студије и енциклопедијске пројекте какве, у овој мери и обиму, Србија до сада није имала. Дугогодишњи рад на истраживању насеља, њихових географских, туристичких и привредних потенцијала, културних, историјских и националних посебности створио је ову прву енциклопедију урбане Србије“.

#Књига, #Србија, #градови, #општине, #насеља, #др, #Стеван, #М, #Станковић
Насловна страна књиге

На крају, у маниру вређања интелигенције читаоца (свакако не намерног), истиче се да су „У овој књизи побројани сви (градови), добро истражени и описани, али често и недовољно познати“.

Књига „Србија – градови, општине, насеља“ др Стевана М. Станковића проглашена је за издавачки подухват 2016. године на 61. Међународном сајму књига у Београду.

 

 

 

 

Извор: КМ Новине