Избори у Црној Гори: у ишчекивању „самосталног“ председника

filip crnogoracПредседнички избори ће бити одржани у недељу, 7.априла у Црној Гори. На ову позицију се кандидују два кандидата. Према истраживањима јавног мнења, актуелни председник Филип Вујановић налази се у предности за 10%, испред свог супарника бившег дипломате Миодрага Лекића.

Један црногорски студент је осмислио интересантан шпил карата, где су главне улоге додељене локалним политичарима. Тако је Миодраг Лекић, онако како га је представио овај студент- краљ треф, главни црногорски опозиционер (иако, заправо већину времена проводи у Италији). А актуелни председник Филип Вујановић, добио је, не сасвим ласкаву за једног мушкарца, карту дама- она која одговара краљу срце, неприкосновеном црногорском лидеру шефу владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) и премијеру Милу Ђукановићу.

На први поглед, веће шансе има Вујановић. Он се налази на месту председника од 2003.године и држи се курса евроатлантских интеграција, који је заузела његова партија. Радикално српство није његова оријентација, али јесте многих представника опозиције који преферирају ово усмерење, насупрот „црногорисању“ које је својствено представницима владајуће елите. Додајмо да је председник харизматичан и скроман. Познат је један пример, када је, журећи у једну општину, Вујановић са својим саветником био „аутостопер“ путујући у старом „голфу“. Резултати истраживања јавног мнења, које је прошле године спровела телевизија „Вијести“, показали су да Вујановићу верује 80% грађана.

Веруј- но ипак провери: није свох 80% спремно да гласа за Вујановића, а разлози за то леже у незадовољству партијом. На овом незадовољству, своју кампању гради независни кандидат Миодраг Лекић, који обећава да ће изградити уважену, а не „мафиозну“ државу. Лекић је свом политичком супарнику замерио инертност. Например, пре неког времена црногорски медији су објавили стенограме са летњег заседања руководства Демократске партије социјалиста, на којем је постигнут договор да се помоћу буџетских средстава омогуће радна места искључиво члновима ДПС и онима који на „њиховој страни“, како би на своју страну привукли што је већи број бирача на парламентарним изборима. Вујановић, иако гарант Устава, ништа није учинио овим поводом. Миодраг Лекић обећава да ће бити самостални председник и борац за независно правосуђе.

Ко год да победи на председничким изборима, то неће утицати на односе Подгорице, како са Москвом, тако и са Београдом- сматра председник УО  Института „Алтернатива“ Стево Мук:

Ја мислим да су односи Црне Горе и Србије релативно стабилни и релативно добри, и ту нема неких превеликих питања која би могла изазивати спорове и тензије. Ја мислим да је највећи број тих питања поодавно разрешен. И кад је у питању црногорска сувереност и тако даље. Има све мање битнијих чинилаца на политичкој сцени Србије, који би на било који начин то доводили у питање.

Стево Мук сматра да иако је Црна Гора држава са парламентарном демократијом и да су председничка овлашћења ограничена, садашњи избори су интересантни у контексту борбе која се већ много година води за демократску смену власти: овако или онако узевши, ДПС, којој припада Вујановић, управља Црном Гором већ нешто више од 20 година.

То би било интересантно видети: на који начин би председник из ове традиционалне опозиције у Црној Гори, уколико то буде господин Лекић, сарађивао и комуницирао са актуелном влашћу коју чине друге супротстављене партије.Био би то први случај неке, условно речено, кохабитације или двовлашћа, где владу чине једне странке, а где је председник из других политичких групација. Ми такво искуство нисмо имали.

Узгред, постоји заједнички именитељ кандидата на место председника Црне Горе- и опозиционер Миодраг Лекић и државник Филип Вујановић су својевремено радили у влади…. Мила Ђукановића. Тако интересантним политичким искуством не може се похвалити баш свака држава.

Тимур Блохин / Глас Русије