РУМУНИЈА: Велики протест против обавезне вакцинације – Људски ланац око парламента (фото, видео)

Стотине људи окупило се у недељу, 29. октобра, на Уставном тргу у Букурешту, у знак протеста због усвајања закона у Сенату којим се регулише обавезно вакцинисање. Демонстранти су захтевали да се не одобри предлог Закона о обавезној вакцинацији.

Демонстранти су дошли из неколико округа, разним превозним средствима, како би формирали људски ланац око парламента. Транспаренти који су присутни носили имали су поруке против вакцинације: „Corpul meu, alegerea mea“ (Моје тело, мој избор), „Unde există risc, trebuie să existe alegere“(Где постоји ризик, мора бити избора), „Jos mâinile de pe copiii noștri“ (Скидајте руке са наше деце), „Vaccinare egal genocid“ (Вакцинација је геноцид).

Протест је организовало неколико невладиних организација, укључујући Румунски савез родитеља, Савез за заштиту права грађана и здравље грађана, Савез за национално достојанство…. (Asociația Pro Consumatori, Asociația Pro Decizii Informate, Asociația Lion Mentor, Alianța Părinților din România, Asociația Christiana, Asociația pentru Apărarea Dreptului la Proprietate și Sănătate al Cetățeanului, Asociația Învață să zbori și Alianța pentru Demnitate Națională).

На састанку Сената у понедељак, 23. октобра посланици су се са 99,99 гласова уздржали од владиног нацрта закона о обавезној вакцинацији, којим се прописују санкције за родитеље који одбијају да вакцинишу децу. Предлог казни је био у предлогу исти као и у Србији – упозорења и новчане казне (10.000 Леи). Предлог је опет данас стављен на гласање у новој верзији коју је поднела Влада – укинута је одредба да ће Закон о вакцинацији ступити на снагу 1. јануара 2018. године, али није предвиђен никакав други датум.

*http://www.stiripesurse.ro

*https://saccsiv.wordpress.com

 

 

Извор: ФБ Репортер