ШПАНИЈА: Мадрид распустио каталонски парламент, избори 21. децембра

Каталонски парламент прогласио је независност (Фото:eldia.com)

Парламент Каталоније усвојио је данас декларацију о независности од Шпаније са 70 гласова „за“, 10 „против“ и два листића која су била празна.

Посланици су поздравили апалузом читање резултата гласања.

Парламент Каталоније има 135 посланичких мјеста.

Шпански премијер Маријано Рахој распустио вечерас каталонски парламент и Владу

Он је рекао да ће министарства централне владе преузети овлаштења каталонске администрације.

Рахој је за 21. децембар најавио изборе у Каталонији чији је циљ „нормализација ситуације“ у региону.

Он је додао да је Мадрид преузео прве кораке с циљем рјешавања ситуације у Каталонији и да ће данашње проглашење независности у Барселони бити проглашено незаконитим.

Рахој позвао Шпанце да остану мирни

Рахој је позвао данас на мир у поруци на „Твитеру“ постављеној само неколико минута након што је каталонски регионални парламент прогласио независност од Шпаније.

„Позивам све Шпанце да остану мирни. Владавина права ће обновити легалност у Каталонији“, рекао је Рахој.

Шпански парламент увео директну управу у Каталонији

Горњи дом шпанског парламента одобро је данас Влади премијера Маријана Рахоја да директно управља Каталонијом, неколико минута након што је тај регион прогласио независност.

Очекује се да ће Рахој сада сазвати сједницу Владе ради усвајања првих мјера у складу са новим овлаштењима.

Рахој је раније наговијесто да би то могло бити распуштање органа власти у Каталонији и преузимање директне контроле над регионалном полицијом.

Савјет Ђироне уклонио је заставу Шпаније након гласања у парламенту Каталоније

Савјет града Ђирона, који улази у састав аутономне заједнице Каталоније, уклонио је са зграде заставу Шпаније након гласања каталонског парламента за резолуцију о независности, јавио је лист “Касо Аисладо“.

Лист наводи да је својом одлуком Савјет града “увриједио“ хиљаде становника града који себе сматрају Шпанцима.

Група АНС позива на „миран отпор“ Мадриду

Главна сецесионистичка група у Каталонији, Каталонска народна скупштина позвала је данас државне службенике да не поштују налоге Владе Шпаније након што је Мадрид увео директну управу у региону.

Након проглашења независности у горњем дому каталонског парламента, шпански парламент је овластио Владу Маријана Рахоја да преузме управу Каталонијом директно из Мадрида.

АНЦ је позвао службенике Каталоније да одговоре „мирним отпором“.

Туск: Мадрид остаје наш једини саговорник

Декларација о независности каталонског парламента не мијења ништа и ЕУ ће сарађивати само са централном владом у Мадриду, рекао је предсједник Европског савјета Доналд Туск.

„За ЕУ то не мијења ништа. Шпанија остаје наш једини саговорник“, написао је Туск на „Твитеру“.

Туск је апеловао да Шпанија поштује „силу аргумента, а не аргумент силе“.

Велика Британија: Гласање о независности – незаконито

Велика Британија неће признати одлуку каталонског парламента који је прогласио независност од остатка Шпаније, саопштено је из Владе у Лондону.

Портпарол премијера Терезе Меј рекао је да је проглашење независности засновано на нелегалном гласању.

Он је додао да Велика Британија жели да Шпанија сачува јединство, преноси Би-Би-Си.

„Велика Британија неће признати независност, коју је једнострано прогласио каталонски парламент. Проглашење се заснива на гласању, које су шпански судови прогласили нелегалним“, рекао је он.

Он је додао да Британија жели да се у Шпанији поштују владавина права, Устав и јединство земље.

Париз на страни Мадрида

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је данас да у потпуности подржава шпанског премијера Маријана Рахоја у вези са кризом око Каталоније.

„Мој став је увијек исти. Имам једног саговорника у Шпанији, а то је премијер Рахој“,рекао је Макрон новинарима током посјете Француској Гвајани.

Он је додао да је у Шпанији владавина права у оквиру Устава. „Маријано Рахој жели да се поштује Устав и он у томе има моју пуну подршку“, рекао је Макрон.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, који је био заједно са Макроном, рекао је да је важно да се избјегну „подјеле и фрактуре у ЕУ“.

„Не желим ситуацију у којој ЕУ чини 95 различитих држава. Морамо да избјегнемо подјеле. Ми већ имамо довољно подјела и ломова и више нам не треба“, рекао је Јункер.

Европска комисија без коментара

Европска комисија нема нови коментар о Каталонији након што је парламент тог региона прогласио независност од Шпаније, речено је Ројтерсу у Бриселу.

„Немамо да додамо ништа ономе што је речено на данашњој редовној конференцији за новинаре“, рекла је портпарол Комисије Мина Андрејева.

Она је на тој конференцији за новинаре указала на претходне коментаре предсједника Комисије Жан-Клода Јункера, који је изјавио да је дебата о независности Каталоније унутрашња ствар Шпаније.

НАТО: Питање Каталоније ријешити у оквиру шпанских институција

Шпанија остаје важан савезник НАТО-а, а Каталонија представља унутрашње питање које треба да се ријеши у оквиру шпанских институција, рекао је званичник Алијансе.

На питање да прокоментарише то што је парламент Каталоније прогласио независност тог региона од Шпаније, званичник Алијансе је рекао да је Шпанија важан савезник чији је допринос НАТО-у веома важан.

Питање Каталоније је унутрашње питање које треба да се ријеши у оквиру шпанског уставног поретка.

Зајберт: Проглашење независности крши принципе суверенитета

Њемачка је данас саопштила да подржава шпанску Владу у спору са каталонским сепаратистима и да неће признати независност коју је данас прогласио парламент Каталоније.

Портпарол Владе Штефан Зајберт рекао је да Берлин са забринутошћу прати погоршање ситуације, истичући да једнострано проглашење независности нарушава принципе суверенитета и територијалног интегритета Шпаније.

„Њемачка Влада не признаје такво проглашење независности“, рекао је Зајберт, додајући да Берлин подржава „јасан став“ шпанског премијера Маријана Рахоја у покушају да врати ред и мир.

Затварају се дипломатска представништва Каталоније

Влада Шпанија наложила је вечерас затварање каталонских представништава или „амбасада“ у другим земљама, осим у Бриселу.

Одлука је услиједила након што је премијер Шпаније Рахој распустио каталонски парламент и Владу и увео директну управу над Каталонијом.

Каталонија има седам представништава у иностранству: Њемачкој, Француској, Швајцарској, Великој Британији и Ирској, Аустрији, Италији, ЕУ и САД, подсјећа шпанска новинска агенција Ефе.

Такође, шпанска влада је смијенила каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, потпредсједника Ориола Жункераса и све чланове владе и распустила парламент овог региона.

У међувремену, хиљаде Каталонаца изашло је вечерас на улице Барселоне, прослављајући проглашење независности од остатка Шпаније.

*

Извор: ИСКРА