Српски свештеник на усташкој миси?!

Свештеници Епархије Захумско-херцеговачке и приморске јуче су присуствовали миси која је на острву Дакса поред Дубровника служена убијеним усташама, које су након ослобођења Дубровника октобра 1944. године због ратних злочина стријељали партизани? Слободна Далмација, Дубровачке новине и штампа у Далмацији преноси вијест о комеморацији жртвама комунистичког терора на Дакси, полагању вијенаца те проповједи патера Рока Пркачина и пригодним ријечима молитве које је упутио дубровачки парох Стево Ковачевић изнад споменика убијеним Хрватима из октобра 1944!

Srpski sveštenik na ustaškoj misi

24-ог октобра 1944. године партизани су ослободили Дубровник, покупили усташког градоначелника Ника Копривицу и још 50-ак чиновника, судија, полицајаца и најутицајнијих припадника усташког покрета Анте Павелића, и без суђења стријељала на острву Дакса.

Знајући какве су страшне злочине усташе починиле над недужним српским цивилима у Требињу и Херцеговини, поставља се логично питање зашто се дубровачки парох и свештеник Захумско-херцеговачке и приморске епархије моли за покој душе усташама које су директно одговорне за масовна страдања и прогон дубровачких Срба?

Овакво срамно понашање свештеника херцеговачке епархије је за сваку осуду, јер се служењем помена убијеним усташама директно вријеђају и понижавају недужне српске жртве, жене, ђеца и цивили који су бачени у шурманце, Бивоље Брдо, Корићку, Ржану и друге херцеговачке јаме.
Изгледа да је неки чудан Стокхолмски синдром захватио српски народ и нашу Цркву, па се због тога све чешће дешавању чудне ствари и необјашљиве појаве!

Поставља се питање како би реаговала држава Израел када би неки рабин читао Тору над спомеником убијеним есесовцима у Дрездену или Берлину? Тако нешто се никада не би могло догодити Јеврејима, али сигурно је да би држава Израел и Мосад реаговали брже од муње и жестоко казнили недостојног рабина!

Сигурно је да свештеник Ковачевић није отишао на острво Дакса својевољно, већ је сасвим извјесно то био задатак и препорука требињског бискупа Григорија, како сам себе често назива херцеговачки владика познат по новотаријама, екуменистичким иступима и борби за што ближе односе са папом, Ватиканом и католицима. Владика Григорије је први српски владика који је 2012. у дубровачкој катедрали Велике Госпе клечао на поду пред бискупом Узинићем, држао проповјед и извињавао се католичким вјерницима.

Према нашим сазнањима на острву Дакса, које се налази одмах поред Лапада, током Другог свјетског рата убијено је и неколико припадника Југословенске војске у отаџбини, али свакако да та чињеница не оправдава свештенике наше Цркве да саслужују мисе усташама и моле се Богу изнад споменика који су Хрвати недавно подигли дубровачким усташама које су стријељане 1944. године.

Остаје да се види да ли ће Сабор и Синод наше Српске православне цркве реаговати на скандал који се јуче догодио у Дубровнику, или ће и даље да толерише непримјерено понашање контраверзног владике Григорија и његових свештеника?

Линкови на вијест о миси на Дакси:

http://dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/28457-komemoracija-na-daksihttp://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/513725/odana-pocast-nevinim-zrtvama-na-daksihttps://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_na_otoku_Daksi

Аутор: Небојша Вукановић


Извор: http://www.rtvbn.com/3883504/srpski-svestenik-na-ustaskoj-misi