Каталонски парламент прогласио независност, Мадрид покреће члан 155

На тајном гласању каталонски парламент је прогласио независност, јавља „Паис“. Шпански сенат одобрио властима у Мадриду да покрену члан 155 устава. Премијер Маријано Рахој позива на мир.

16.05 – Шпански сенат одобрио властима у Мадриду да покрену члан 155 устава. Заказана хитна седница Владе.

15.35 – Маријано Рахој позива на мир и поручује да ће владавина права бити поново успостављена у Каталонији, преноси Ројтерс.

15.25 – Каталонски парламент прогласио независност.

Каталонски парламент је гласао за покретање конститутивног процеса одвајања од Шпаније са 70 гласова за, 10 против и два неважећа гласа, преноси каталонски лист Вангвардиа. Гласање је спроведено у 135-чланом парламенту.

Проглашење независности и овације испред парламента

Посланици Социјалистичке партије, Народне партије и Грађанске партије, који се противе независности, из протеста су напустили скупштинску салу уочи почетка гласања.

АП преноси да предлог о којем је парламент гласао позива на отпочињање процеса независности који укључује израду нацрта нових каталонских највиших закона и отварање преговора „о једнакости“ са шпанским властима како би се успоставила сарадња.

Грађани који су се окупили испред зграде парламента овацијама су поздравили ту одлуку, певајући регионалну химну и узвикујући „независност“ на каталонском.

Председник Каталоније Карлес Пуђдамон и потпредседник Ориол Хункерас загрлили су се честитавши један другом након гласања, у којем су учествовали, преноси АП.

Неколико минута након проглашења независности, шпански Сенат је одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

За успостављање контроле 214 чланова Сената гласало је за, 47 је било против, а један је био уздржан, јавља Паис.

Ројтерс наводи да мере укључују распуштање владе у Барселони и преузимање директног надзора над полицијским снагама Каталоније.

Загрљај Пуђдамона и Хункераса након гласања

Загрљај Пуђдамона и Хункераса након гласања

Рахој је позвао на мир и поручио да ће владавина права бити поново успостављена у Каталонији.

Шпанска влада ће се вечерас састати у 18.00 часова по локалном времену. „Шпанија је озбиљна земља и велика нација и нећемо толерисати да неколико људи покуша да ликвидира наш устав“, рекао је Рахој новинарима након што је шпански Сенат омогућио да Мадрид преузме контролу над Каталонијом, пренео је Ројтерс.

Претходно је Рахој у Сенату поручио да ће „ако се усвоје мере, први потез шпанске владе бити смена Пуђдамона“.

Председник Европског савета Доналд Туск је рекао да се за Брисел ништа не мења и да ће њихов једини саговорник остати Шпанија.

Политичка криза између Барселоне и Мадрида продубила се после 1. октобра када су каталонске власти одржале референдум о независности те области, који су централне власти забраниле.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као „историјска нација“, призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.