Извештај о основању месног одбора организације СНО „СРБИ НА ОКУП!“ за Беч и Аустрију

Austrija

Са благословом преосвећеног владике Артемија, крајем септембра и почетком октобра текуће године, обавили смо канонску посету нашем манастиру Свих светих Срба у Гринбаху, на Шнебергу, покрај Беча, у Аустрији, заједно са нашим сапутницима протос.Иринејем, јђ. Пајсијем и ђ.Славеном.
Дана 1. октобра,након одслужене свете литургије у манастирској капели и послужења са окупљеним народом у манастирској трпезарији, искористили смо прилику те по одлуци СНВ, СНО СРБИ НА ОКУП! основали МО наше организације за Беч, и Аустрију. Иако Статут наше Организације захтева да се најпре петнаестак или више чланова, заинтересованих за придруживање Организацији и оснивање МО, писменим путем обрати СНВ са молбом за оснивање истог, у овом случају смо направили изузетак и то из два разлога:
Прво, јер је СНВ већ пар пута констатовало потребу за оснивањем овог МО;
Друго, јер је на последњем заседању СНВ донело конкретну одлуку да се првом приликом то и спроведе.
За извршиоце ове одлуке одређени смо ми, као и протос. Иринеј, брат Горан Живковић и сестра Снежана Антонијевић. Из техничких разлога, а уз консултације и усмени благослов преосвећеног владике Артемија, овај задатак смо обавили ми и протос. Иринеј, уз присуство и активно учествовање настојатеља манастира-катакомбе протос.Димитрија.
Након послужења и кратког уводног обраћања, те фотографисања са народом, приступили смо одржавању седнице. Започели смо је молитвом, отпевавши тропар попразништва Часноме Крсту, те химном Боже правде, коју је певао парохијски певнички хор. Настојатељ, о.Димитрије, поздравио је госте из Србије, захвалио се на доласку, поздравио је и све присутне, којих је било око 50. У наставку састанка смо ми направили краћи увод, са освртом на Програм и програмска начела, смисао, циљ и рад организације СНО СРБИ НА ОКУП!. Затим се присутнима обратио о.Иринеј прочитавши сажети, али свеобухватни извештај о досадашњем раду и активностима наше Организације, углавном у општим цртама. У оквиру овог извештаја о раду презентована су и досадашња штампана издања Организације, као и плакете и ордење св.Тројеручице, које додељујемо многодетним мајкама на Сабору младости и родитељства. Овај извештај смо у поновном обраћању допунили ми, уз предлог активности које би новоосновани МО у Бечу могао остваривати. Ове предлоге је значајно и темељито допунио о.Димитрије, а један од најбитнијих је достојно обележавање страдања наших јуначких предака на тлу Аустрије, који су као ратни заробљеници тамо одвођени и погубљивани у логорима и аустријским казаматима. По последњим, али недовршеним, историјским истраживањима у Аустрији је сахрањено више од 45 000 наших страдалних предака из претходних ратова започетих од стране Аустријанаца, Аустроугара, Немаца и осталих фашиста. Као један од главних задатака новооснованом МО навели смо обавезу да они, Срби који силом прилика живе у Аустрији, не допусте да гробови наших јуначких и страдалних предака запусте и остану необележени и непосећивани, те да на годишњем нивоу уз одговарајуће молитвено и историјско присећање, чланови МО као њихови потомци одају дуг својим пострадалим прецима и сународницима. Ту су набројане и многе друге активности, које одговарају програмским смерницама и статуту наше Организације.
SNOНакон свега наведнога започето је установљивање и одабир управе МО, чланове будуће Управе предложио је о.Димитрије, будући да као ондашњи духовни пастир може најбоље сагледати и проценити ко од заинтересованих може понети задатак вођења МО СНО у Бечу. Предлози нису били наметнути, већ су наведени уз остављање могућности да новопристигли чланови Бечког одбора СНО, сами изнесу своје предлоге. Уз гласање, сви предложени су једнодушно прихваћени од свих присутних и новопридружених чланова СНО у Бечу.
Једногласно је одлучено да чланови Управе МО, СНО Срби на окуп у Бечу (за Аустрију), буду:
Председник: Жељко Стрика, из Граца
Секретар: Лука Матарић, из Беча
Благајник: Иван Живановић, из Граца
Чланови управе:
Милан Мићић, из Беча
Горан Гордијан, из Беча
Душан Младеновић, из Беча
Стјепан Марјановић, из Клагенфурта

Цео састанак, закључно са гласањем за одабир чланова управе новооснованог МО за Беч и Аустрију, протекао је у славу Божју, радосно, у духу православне саборности и српске слоге, тако потребне читавом нашем народу.
Након свега што смо обавили и навели у овом извештају, ми, а затим и о.Димитрије захвалили смо се присутним Србима на добродошлици, сарадњи и учествовању у оснивању МО СНО Срби на окуп.
Затим су сви новопридошли чланови попунили приступнице, њих око 36, које достављамо СНВ, заједно са овим извештајем. Записник седнице водили смо ми.
Састанак је завршен песмом Ој Косово, Косово, а затим и молитвом Богу и благословом присутног архијереја.

1.октобар, 2017. године
Извештај подноси:
хорепископ новобрдски и паноски +Максим,
члан СНВ, СНО Срби на окуп!