Катакомба Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прославила своју прву храмовну славу

Катакомба у Сурдуку, недалеко од Старе Пазове, посвећена је Светом Преподобномученику Харитону Косовском. На дан његовог светог спомена, 28. септембра/11. октобра, катакомба је свечано прославила своју прву храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Агапита (Бичанина), протојереја Жељка (Марића), јеромонаха Јакова (Купрешка), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јерођакона Пајсија (Марковића), ђакона Горана (Калушевића) и ђакона Славена (Стефановића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије одслужен је парастос Србима које су усташе у Другом светском рату живе бациле у бунар који се налази у порти катакомбе. На том светом месту, мученичком гробу, је и одслужена Света Литургија.

После парастоса Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Преподобномученика Харитона принели братство манастира Светог Јустина Ћелијског (катакомба Св. Харитона је метох поменутог манастира) и Мира Милобратовић (ктитор катакомбе). За наредну годину за домаћине су се пријавили протиница Весна Марић и хор “Свети Јустин Ћелијски“ из Барајева. На крају је Владика Николај, за исказану делатну љубав у борби за очување чистоте Светог Православља, сестри Мири Милобратовић уручио ктиторску грамату.

Архипастирском беседом се присутном народу обратио Владика Николај:

“Свети преподобномученик Харитон одбранио је веру своју, победио је као и свети великомученик Георгије, издржао је све муке, све је претрпео Христа ради, уз помоћ благодати Божије, и уврстио се у свете мученике, свете победнике. Каква је наша Вера? Каква би била Вера Православна ако не би била гоњена? Какви би ми били ако не би устали да бранимо Веру Православну кад је она угрожена? Наиме, ако би ми ћутали, мртво море јереси и прљавштина свих лажи и свих прелести овога света потопиле би све нас на срамоту нашу. Никада нећемо ћутати када је Вера Православна угрожена. Увек ћемо устати да је бранимо, да је исповедамо.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. У току трпезе љубави приређен је пригодан програм од стране хора “Свети Јустин Ћелијски“. Том приликом се и Владика Наум присутнима обратио пригодном беседом о врлинском животу и мученичкој кончини Светог Харитона.

Инфо служба

 

 

 

                                                                  

 

 

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ