Два велика пропуста и скандал Рамуша Харадинаја

У тексту под насловом „Два велика пропуста и скандал Рамуша Харадинаја!“ (Dy dështimet e mëdha, dhe skandali i Ramush Haradinajt!) шиптарски лист Bota Sot објавио је још једну истину о ратном злочинцу Рамушу Харадинају, и истакао незадовољство шиптарске заједнице због два чина овог њиховог „лидера“ – прво, зато што је повукао захтев за чланство парадржаве Косово у INTERPOL-у, а друго зато што је на власт дошао уз помоћ Српске листе, тако влада има „само 41 албански глас“…

БЛАГОСЛОВ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА , INTERPOL И UNESCO

„Рамуш Харадинај је уз звуке фанфара на врху Владе, али са рукама везаним за Српску листу“ пише Beta Sot, и додаје да је „на дан када се гласало за Владу чекао да се врате из Србије где су имали консултације и да узму благослов од Александра Вучића“ (e priti afër 4 orë që të kthehej nga Serbia, atje ku ishte në konsultime dhe duke marrë bekimin e Aleksander Vucic.).“

Даље лист наглашава да је „Харадинај од почетка свог мандата низао само велике несуспехе за Косово“. Замерају му повлачење захтева за чланство у INTERPOL-у, кажу да је то велики пропуст јер је то истовремено и „дипломатска победа Србије“. Кажу да се Харадинај „правдао због повлачења захтева“ речима да је у INTERPOL-у у току ревизија процедура и критеријума за чланство, али да постоји нада да се у сарадњи са земљама Квинте, посебно САД и Немачком „разјасне критеријуми пре гласања апликације Косова“. Он је рекао да је организатор, Генерална скупштина INTERPOL-а показала оклевање да омогући присуство представника „Косова“ у раду, па чланови делегације нису могли да добију визе, а самим тим, закључује, „нису ни створени услови за гласање јер чланови делегације нису били присутни“…

Колико озбиљне су негативне реакције на овај чин повлачења захтева показује и јавна критика коју је изрекао „стручњак за безбедност Фадил Кајтази“ за Бота Сот: „Влада Косова није морала повући чланство, под условом да Косово не буде прихваћено у INTERPOL. Можда се господин Харадинај плаши одбијања и чињенице да се то приписује неуспеху владе у првих 100 дана. И желимо да верујемо овој верзији. Иако је притисак Србије у ометању Косова у међународним организацијама огроман није искључена ни могућност њеног утицаја преко Српске листе. Такав притисак може утицати и на процес за чланство Косова у UNESCO, који такође Србија покушава да саботира“.

РУКОВАЊЕ СА ТЕРОРИСТОМ ЛЕШИЈЕМ

„Свој се своме радује“ је стара србска пословица, па тако на слици коју је објавио Леши видимо ратног злочинца Рамуша Харадинаја са осуђеним међународним терористом Јетоном Лешијем у пријатељском руковању… Наиме, швајцарски савезни суд осудио је на десет година затвора Јетон Лешија и оптужио га за тероризам.

Бета Сот даље пише да се, „после ових неуспеха“ које су навели о чланству и INTERPOL-у и сарадњи са Српском листом, догодио и скандал – терориста Леши, онај „Леши који је на Косову покушао да ућутка свакога“, је објавио фотографију са Харадинајем. То није једина фотографија са њим…

Иначе, Јетон Леши (Jeton Lleshi)пише Бота Сот,  је члан партије Алијанса за будућност Косова (ААК – Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës) која је подржала Рамуша Харадинаја за „премијера“ парадржаве „Косово“.

Он је осуђен на 10 година затвора због акта тероризма, како је пресудио швајцарски суд, а по тужби швајцарског тужилаштва. Он је послао руске гранате на редакцију листа Бота Сот у Цириху 2002.године.

„Према истраживањима научника, у 3-4 минута од отварања пакета дошло би до експлозије, која би да је изолована изазвала смртоносне последице у кругу од 300 квадратних метара. Судија Форни је рекао да су стручњаци утврдили да би бомбе заиста експлодирале када би пакет био отворен са врха. У редакцији листа Бота Сот убио би свих 20 људи…“- пише Бота Сот.

Рамуш Харадинај и његова партија ААК никада се нису дистанцирали од терористичког напада Јетона Лешија, а пропуст Владе и AAK да осуди терористички напад и Лешија је само по себи скандал“, пише новинар Бота Сот, и додаје: „Уместо да је подржао ово законско поступање Швајцарске, а осудио терористичке акције језивог Лешија, Харадинај је изабрао тишину. Рамуш Харадинај није подржао слободу говора!“.

НИ ТАЧИ НЕ ВАЉА

Исте неуспехе донело је и деловање Хашима Тачија на месту „вође Министарства спољних послова Косова“, пише лист. Радио је на стварању „негативног имиџа“ и „непрофесионално у интересу националне одбране“, а „Косово није успело да постане део UNESCO“…

„Након ових пропуста и скандала, остаје да се види шта ће даље донети Харадинај на Косово. Али, како каже позната пословица – по јутру се дан познаје, па погледамо Харадинаја на врху власти, можемо видети да Косово није дочекало добар дан“ – закључује новинар Бота Сот.

ХАРАДИНАЈ ОБЕЋАО „ДРЖАВЉАНСТВО“ СВОЈИМ ТЕРОРИСТИМА ИЗ ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И МЕДВЕЂЕ

Други лист на албанском језику, Прешева.ком (Presheva.com), објавио је 1.октобра вест да је „премијер Харадинај обећао да ће регулисати држављанство грађана Прешевске долине“. Ово је веома опасна, сепаратистичка изјава ратног злочинца Харадинаја. Он се првог октобра састао са „групом представника Албанаца из Прешевске долине“, који су при том све терористи бивше УЋК, односно УЋКПМБ (Прешева, Бујановца и Медвеђе).

Један од присутних на састанку, Наим Рамизи је на свом Фејсбук налогу написао: „Премијер Харадинај данас обећао да ће питање државности за Косово грађана истоку може подешавати, а ова обавеза није било неколико месеци или чак дана, али је питање сати. Са два човека постаје држава у којој речи прелазе у дела“, написао је Рамиз.

На састанку је присуствовао и Шефкет Муслиу, бивши командант УЧПМБ-а.

Међутим, закључује новинар, „није јасно како ће се то учинити, јер Рамиз није дао више детаља. Нити кабинет премијера није објавио било какво саопштење за јавност“.

фото: Presheva.com

Како сада, после ове информације треба да поступи тужилаштво и суд Србије, по неколико основа, знају они који су правници одлично… 

 

Аутор: Биљана Диковић

 

 

Извор: ЦЕОПОМ ИСТИНА