Пуџдемон: Каталонија ће се који дан прогласити за независну државну

  • Каталонски лидер Карлес ПУЏДЕМОН и парламент у Барселони имаће од момента проглашавања резултата референдума 48 сати да објаве независност Каталоније
  • Само на улицама Барселоне око 700.000 тражило независност и узвикивало:„Напоље окупационе снаге. Улице ће увек бити наше”. Носили су транспартенте на којима је писало „Стоп насиљу #СтижеКаталонија” и „Где си, Европо?”

          КАТАЛОНИЈА ће за три или четири дана прогласити независност од Шпаније.

          Ово је објавио њен лидер Карлес Пуџдемон. Упркос томе што му је краљ Шпаније Фелипе Шести поручио да крши законе државе, да показује „неприхватљиву непослушност држави” и да доводи у опасност економску и социјалну стабилност не само своје покрајине.

           Пуџдемон, међутим, осећа да има ветар у леђа. Не само у резултатима референдума о независности на којем је преко 90 одсто изашких гласало за отцепљење и проглашавање Каталоније за независну државу са републиканском формом владавине.

          Само на улицама Барселоне било је око 700.000 људи који траже проглашење независности и истрагу о насиљу шпанске полиције и државе.

          Пуџдемон и парламент у Барселони имаће од момента проглашавања резултата референдума 48 сати да објаве независност Каталоније.

          Демонстранти су, иначе, узвикивали:„Напоље окупационе снаге. Улице ће увек бити наше”

          Носили су транспартенте на којима је писало „Стоп насиљу #СтижеКаталонија” и „Где си, Европо?”

          Градоначелница Барселона Ада Колау, која није присталица независности Каталоније, али је била за одржавање референдума, осудила је одлуку шпанског премијера Маријана Рахоја да размести безбедносне снаге у Каталонији као „изузетно неодговорну”.

          „Зашто гура хиљаде полицајаца против народа? Зашто држи хиљаде полицајаца у приправности у Барселони и Каталонији? Коју то поруку страха жели да пошаље”.

          Према подацима каталонског Министарства здравља, 893 особе су повређене током референдума у недељу, када је полиција извлачила грађане с бирачких места и користила гумене метке у сукобима са онима који су желели да гласају.

*

Извор: ФАКТИ