Немачка: Срби, срам вас било!

spigl„Грчка, Кипар, Италија, Шпанија – немачка политика има све мање фанова у иностранству. Али не осећају се само ове кризне државе притиснуте Немачком. Србија се такође сматра „садистички мученом“, пише политички магазин „Фокус“. „Горе него 1914.“, „Четврти Рајх“, „демократски фашизам“, неке су од оцена српских историчара, које издваја „Шпигл онлајн“, преносећи текст немачке агенције ДПА. „У односима између Србије и Немачке поново су се усковитлали духови 90-тих година, када је Немачка била најомраженија земља у Србији“, интерпретира исти текст дневник „Велт“.Повод за огорченост немачких медија је писање српске штампе након недавне посете делегације немачких парламентараца Београду, у којима се захтеви Немачке за решење косовске кризе „сматрају горим него ултиматум Аустроугарске од 1914.године, што је довело до Првог светског рата“.

Пре свих се издваја изјава „једног од најпознатијих историчара у земљи“ Чедомира Антића, који је у осврту на политику Берлина рекао да „садизам прати 15-годишње мучење Србије без понуде једног озбиљнијег компромиса“, чиме „Немачка жели да излечи фрустрације 20. века“. Немачки медији цитирају такође речи посланика парламента Синише Ковачевића о „демократском фашизму“ и „Европи као Четвртом Рајху“, као и председника српске општине Звечани да је однос Немачке према Србији „понижавајући и испод сваког нивоа“.

У тим оценама, наводи се даље, Немци су „тирани и вечите свезналице“ и одмах се повлачи паралела са Другим светским ратом, када је нацистичка Немачка брутално напала Југославију и у окупацији починила бројне злочине. Током југословенских ратова од 1991. до 1999. године радило се о завери Берлина, Беча и Ватикана против Србије да би се осветили за пораз у Другом светском рату.

„Немачки поход на топло Јадранско море“, међутим, превидео је чињеницу да се Балтичко и Северно море такође ретко залеђују“, додаје не без ироније дневник „Велт“.

Данас је овакво становиште поново присутно код многих партија, политичара и медија у Србији, констатује овај лист, и то упркос томе што је Немачка традиционално најважнији партнер ове земље. „Пола милиона људи српског порекла живи у Немачкој и годишње пребацује 1,6 милијарди евра у домовину. Од међународних инвеститора Берлин од 2000. године стоји усамљен на врху са 1,8 милијарди, а око 400 немачких фирми је инвестирало у Србију 1,7 милијарди евра“.

„Врх оштрице у сасецању Немачке је националистичка партија ДСС бившег премијера Војислава Коштунице“, наглашава „Велт“, „у чему му здушно помажу чланови Српске академије наука и уметности, као књижевници Матија Бећковић или „отац нације“ Добрица Ћосић“.

И поред многих критика, многи ипак виде своју будућност у Немачкој: Тренутно стотине лекара и медицинских сестара учи немачки језик да би могли да конкуришу за радна места. Док је Немачкој хитно потребан медицински кадар, у Србији влада страшна незапосленост и то не само у овој бранши „, резимира овај дневник.

Штетна свађа са Немачком!

За српску политику је од великог значаја да разуме немачку позицију и политику традиције насталу после Другог светског рата, а за Србију би најгоре било да падне у јефтину шаблонску антинемачку хистерију, јер то је увек у прошлости било на њену штету, оцена је бившег амбасадора Србије у Берлину Милована Божиновића.

Он подсећа да је у овој земљи велика српска заједница, да је Немачка велики донатор и инвеститор у Србију, као и да би конфликтом с њом мало тога направила било која земља у економском погледу.

– Немачка данас од Србије тражи оно што је и сама прихватила после Другог светског рата и што се евидентно показало као добро решење за тадашње прилике. Деценијама је живела са источном Немачком поред себе без конфликтног потенцијала – указује овај дипломата.

Божиновић истиче особину немачке политике да говори „отвореним језиком“ и инсистира да се свака страна придржава онога на шта се обавезала, што се мора прихватити као фер однос, а не као агресивност.

Стручњак за међународне односе Предраг Симић указује да су домаћи медији и политика окренути у другом правцу, што се види и у изјавама Александра Вучића Немачку види као одлучујући фактор у решавању косовског питања. Он потсећа да су људи из Србије поменути као носиоци антинемачког расположења из затворених кругова са маргине и без утицаја на данашњу српску политику.

– Мислим да се због одлучујућих преговора о Косову у Немачкој подиже температура која помало личи на антисрпско расположење – рекао је Симић.

Не познају Немачку

„Упадљиво је да расположење против Немаца подстичу политичари, који никада нису дуже живели у Немачкој и једва познају ову земљу. Сушта супротност је први демократски изабрани премијер Зоран Ђинђић, који је убијен 2003.године. Он је стекао академско образовање у Констанци и Немачку је имао увек као узор за своју домовину“, пише „Велт“.

Молитва за распад НАТО

У исто време је „најпознатији српски митрополит (после патријарха) Амфилохије напао ЕУ и Северноатлантску алијансу“, истиче „Шпигл“ уз напомену да је овај црквени великодостојник оптужио ЕУ да „жели да пороби Косово, јер наставља тиранију султана Мурата и 500-годишње турске владавине“и да је „молио Бога да се распадне НАТО“!

Драгоцена искуства

– Иако се распад Југославије не може поредити са Другим светским ратом, немачка искуства после тог рата су поучна за нас. Од онога како се уздизала с нулте тачке, па до тога како је организовала економски опоравак и за 20 година постала економска сила – објаснио је Божиновић.

Д. Декић

Б. Божин – Вести